Педијатрите советуваат: Изнесете ги децата надвор и кога е студено и кога има снег

Со доаѓањето на зимските месеци  и студените денови, многу родители се плашат да ги изнесат децата надвор, од страв да не настинат и разболат. Парковите и игралиштата се празни, а децата се повеќе си играат дома или во игротеки каде се под опасност од вируси во затворен простор.

Ова се неколку совети за престој на децата надвор во зимските месеци:

 

  • Бебето до првата години може и треба да престојува надвор секој ден, најмалку половина час, освен во случај кога температурата на воздухот е под -10, кога дува силен ветар, кога има магла, снежна бура и кога е многу влажно. Во сите останати ситуации се препорачува престој на децата до првата година, во траење од  половина час, а за постарите деца и подолго. Ако е многу студено, повозрасните деца може да престојуваат и во неколку наврати во текот на денот по половина час.
  • Престојот на свеж воздух помага за зајакнување на имунитетот и чисти дишни патишта.
  • Престојот на дневна светлина го подобрува очниот фокус и ги одмора очите.
  • За психолошки развој е важно детето да има контакт со природата, да собира лисја и есенски плодови, да се санка и да игра во снег.

Кога е надвор постудено, толку во воздухот има помалку причинители за болест. Немој да мислите дека ќе го заштитите бебето, ако го држите во затворен и презатоплен простор. Што почесто го изнесувате, ќе биде поздраво.

Повозрасните деца се повеќе време минуваат дома, играјќи игрици и гледајќи телевизија. Овие промени доведоа до сериозно влошување на здравјето на децата, се повеќе деца имаат проблем со обезност, зголемено ниво на шеќер или висок притисок. Родителите многу работат и се пашат да ги пуштат своите деца сами надвор. Уште полоша е ситуацијата во зима, копга и на родителите им е ладно, па не ги ни носат децата надвор.

Според британскиот весник Гардијан, денес децата помалку излегуваат надвор од затворениците.

Најновите истаржувања покажуваат дека секое десето дете во Британија, во текот на изминатата година не било во парк, шума, на плажа, ниту еднаш, а над 75% од децата минуваат надвор помалку од еден час дневно, додека во зима овој период се намалува на неверојатни 10 минути дневно, кое се сведува на носење во училиште или градинка.