Пет најчести добронамерни родителски грешки

Многу родители мислат деја децата треба да имаат бескрајно многу избор, додека реалноста е таква да доаѓа до презаситување, ако имаат премногу можности.

Кои се најчестите грешки кои родителите го прават, а кои всушност би можело да го повредат детското ментално и физичко здравје на подолги патеки?

Ова се некои од најчестите грешки кои може навистина да бидат штетни за децата.

  • Им давате премногу избор

Многу родители мислат деја децата треба да имаат бескрајно многу избор, додека реалноста е таква да доаѓа до презаситување, ако имаат премногу можности.

  • Премногу ги фалите за што ќе направат

Затоа и се случува често, децата да не сакаат да направат ништо, ако за тоа не добијат награди и пофалби.

  • Се обидувате да ги направите среќни

Нивна работа е да научат да бидат среќни. Вие не можете да ги форисирате тоа и да бидат. Тие така, речиси секогаш ќе мислат дека аквизицијата води до среќа. Тоа значи никогаш да не бидат задоволни, а тоа може да доведе до зависност и принуда.

  • Ги држите презафатени

Главно тоа се случува со спортот. Многу родители погрешно мислат дека со тоа ако децата ги окупираат со спорт, ќе можат да ги тргнат од неволји. Но, ако ги префорсирате, тоа може да доведе до целосно поинаков резултат.

  • Премногу сте критични кон нив и нивните грешки

Претпоставка е дека ако ги контролирате децата, ќе бидат поуспешни. Но, децата кои се воспитувани на овој начин, навикнале да бидат совршени со се, почнувајќи од нивниот изглед, спорт. Кога ќе се случи грешка, тие се чувствуваат безвредни и почнуваат да бидат толку лути, да понекогаш води и до самоповредување.