Пет препораки за исхраната по породувањето

Биле потребни 9 месеци да се наталожат килограмите, а за враќање на телото во форма ќе требаат 12 месеци.

Телото по породувањето треба време да се опорави, а во тоа може да ви помогне правилната исхрана. Ова се неколку спвети како да јадете здраво и при тоа да го намалите вишокот килограми наталожени во бременоста:

  • Причекајте најмалку 6 месеци по породувањето пред да се одлучите да ги намалите килограмите. Така ќе му дадете на телото можност да се опорави од стресовите низ кои минало воо периодот од девет месеци.
  • Јадете храна богата со железо, особено ако доите. Тоа ќе ви помогне да се опоравите од големиот губиток на крв за време на породувањето. Комбинирајте храна богата со железо со храна која содржи витамин Ц.

  • Ако доите, ќе ви требаат дополнителни 300 калории дневно за да си обезбедите доволно енергија – јадете балансирано,  на дневното мени нека има доволно јаглехидрати, белковини и масти.
  • Бидете трпеливи – биле потребни 9 месеци да се наталожат килограмите, а за враќање на телото во форма ќе биде потребно цела година.
  • Настојувајте да консумирате полнозрнести житарки, мешунки и зелен лиснат зеленчук – така на организмот ќе мју обезбедите се што му е потребно без дополнително калории.