Пет знаци кои опишуваат многу чувствителни деца

Да се има емпатично и чувствително дете може да биде тешко, но всушност тоа е супермоќ.

Емпатијата кај децата им помага да ги разберат и споделат чувствата на другите, што е клучно за развивање здрави односи. Чувствителните деца често имаат природна склоност кон емпатија бидејќи силно реагираат на туѓите емоции. Затоа, поддршката од родителите е важна за развојот и зајакнувањето на оваа емпатија. Затоа, разбирањето на нивните потреби е клучно за поддршка и поттикнување на емоционалниот развој.

Сепак, психолозите тврдат дека не се сите деца кои лесно се расплакуваат, чувствителни. Постојат и други знаци. Детските психолози посочуваат пет знаци кои опишуваат многу чувствителни емпатични деца.

  1. Тие се чувствителни на потребите и емоциите на другите: тие често може да прашаат зошто некој се чувствува на одреден начин и да покажат љубопитност за ликовите во книгите, на ТВ, дома или на игралиште.
  2. Тие имаат длабоко сочувство и се грижат за животните, луѓето или околината.
  3. Тие поставуваат многу прашања и сакаат да знаат сè.
  4. Тие се тивки и се загреваат побавно од другите деца на нивна возраст: се чини дека се под влијание на туѓите емоции и енергија, а луѓето, гласната и еуфорична средина лесно можат да ги престимулираат.
  5. Можат да ги изненадат родителите со интуитивни коментари за себе, за другите или за одредена средина.

„Емпатијата е вештина која може да ни помогне да се поврземе со другите, да го разбереме светот и подобро да се поврземе со самите себе. Често е вештина што треба да се научи, но некои деца ја поседуваат оваа особина уште од раѓање. Тоа се деца кои инаку се почувствителни и поскладни од другите на нивна возраст“, наведуваат психолозите.

Да се има емпатично и чувствително дете може да биде тешко, но всушност тоа е супермоќ.

„Многу деца кои се емпатични и внимателни се етикетирани како срамежливи или асоцијални. Но, во реалноста, овој квалитет е темелен  на она што се и кога ќе ја искористат таа предност. Затоа можеме да ги поддржиме нашите деца да бидат најдобри верзии од себе“, потенцираат експертите.

Ти истакнуваат дека сочувството им дава на децата можности да се поврзат со другите и создава личности полни со љубов и разбирање.

„На емпатичните и чувствителни деца им требаат отворени и искрени разговори. Тие го ценат слушањето и им треба малку повеќе време за да ги обработат искуствата, а за ова им треба родителска поддршка и многу љубов. , што е важно бидејќи на тој начин можат да ги научат да ги користат, прифатат, па дури и да рзавијат свои вештини со оваа дарба“, заклучуваат експертите.