ПО ПОРОДУВАЊЕТО: Новороденчето доживува токсичен стрес кога се одвојува од мајката

Нилс Бергман, лекар со долгогодишна пракса во родилиште и истражувач, вели дека не смее да работиме против природата, оти со тоа долгорочно му штетиме и на бебето и на мајката.

Шведскиот лекар, Нилс Бергман вели дека постојат само две вистини за мајката и за бебето:

 

  • Бебињата и мајките не треба да се раздвојуваат по породувањето
  • Мајките никогаш не смее да бидат сами по породувањето

Овие вистини според д-р Бергман се апсолутни и секогаш треба да се тежнее кон нив. Одвојувањето не смее да се случи и тоа е наука, вели тој. Секако, се согласува дека псотојат здравствени ситуации и компликации поради кои мајката и бебето заради заемна корист, но во повеќето случаи мора да бидат заедно.

Нема докази, ниту основа да мајката и детето се раздвојуваат по породувањети, истакнува д-р Бергман. Важно е да се сфати како бебето функционира, вели тој. Околината на бебето е мајката. Бебето е 100 процентно зависно од мајката. Дури и едногодишно дете е 99 отсто зависно од мајката.

Бебето зависи од мајката поради сензорна и социјална стимулација.

Одвојувањето на предвремено родените бебиња и нивниот престој во инкубатори има долгорочно лошо влијание врз нивниот мозок. Тие се целосно лишени од влијанието, гласот, допирот и тешењето на мајката кои го хранат физичкиот, психолошкиот и невролошкиот развој на бебето. Недостатокот на заштита и поддршка од возрасен, детето го доживува во токсичен стрес. Одвојувањето на мајката и бебето во сите случаи претставува токсичен стрес.

Околината на бебето е мајката и тоа е 100 процентно зависно од мајката.

Одвојувањето на мајката, новороденчето го доживува како опасно по живот и тоа предизвикува нарушување на телесната физиологија, работата на срцето, температура, начинот на спиење, лачењето на кортизол и слабеењето на имунитетот. Одвојувањето исто така предизвикува стрес и доведува до производство на хормонот на стресот кортизол.

Мајките не треба да останат сами затоа што тогаш се чувствуваат безбедно и можат целосно да му се посветат на бебето, што е исклучително важно. Во првите недели по раѓањето, важно е на мајките да им се пружи поддршка, утеха, помош и сигурност.