Помогнете му на дете кое не поднесува пораз

На дете кое доживеало пораз на училишен или спортски терен му треба емпатија, Родителите треба да му покажат дека е сосема во ред да се чувствува фрустрирано или повредено, но не и да дозволат да преовладаат негативните емоции.

Погледнете топ шест совети како да му помогнете на детето да се носи со поразот.

Со седнување во училишна клупа, децата од безбедно родителско опкружување влегуваат во свет на врсници, во кој за да се истакнат мораат да се наметнат. Постојаното споредување со врсниците влијае на нивната психа. Кај некои тоа го јакне натпреварувачкиот дух, додека кај други тоае знак на сопствена неспособност. Поради тоа, децата мора да научат како да се носат со успехот, но и со неуспехот.

Како да му се помогне на детето да се носи со поразот:

На дете кое доживеало пораз на училишен или спортски терен му треба емпатија, Родителите треба да му покажат дека е сосема во ред да се чувствува фрустрирано или повредено, но не и да дозволат да преовладаат негативните емоции.

  • На детето треба да му се помогне да сфати каде погрешило и како тоа може да го поправи. Притоа е важно да се внимава на неговата самодоверба.
  • Иако поразот во дадениот момент се чини како крај на светот, треба на детето да му се даде до знаење дека со време се поминуба. Еднаш кога емоциите ќе слегнат може да се поработи на нови тактики.
  • На детето треба да му се дозволи да се смири, а не да се тера да ја повтори задачата додека емоциите се се уште свежи.
  • Важно е детето да научи дека целта на играта не е секогаш да се победи, туку е важно само добро да се забавува.
  • Детето треба да се поттикнува да игра тимски игри. Во таков вид на игра постои солидарност, бидејќи секој поединец е одговорен за успехот на групата.