Постнаталната депресија двојно го зголемува ризикот од срцев и мозочен удар, открива студија

Жените на кои им е дијагностицирана перинатална депресија - која вклучува постнатална депресија и депресија за време на бременоста - може да бидат изложени на поголем ризик од проблеми со срцето, вклучително и висок крвен притисок, срцеви заболувања и срцева слабост до 20 години потоа

Студијата, објавена во European Heart Journal, испитувала податоци за речиси 56.000 жени на кои им била дијагностицирана перинатална депресија во периодот помеѓу 2001 и 2014 година

Жените на кои им е дијагностицирана депресија во периодот околу времето на породување може да имаат речиси двојно поголем ризик од срцеви проблеми подоцна во животот, сугерира една студија.

Оние на кои им е дијагностицирана перинатална депресија – која вклучува постнатална депресија и депресија за време на бременоста – може да бидат изложени на поголем ризик од проблеми со срцето, вклучително и висок крвен притисок, срцеви заболувања и срцева слабост до 20 години потоа.

Шведските научници рекоа дека врските помеѓу постпородилната депресија и долгорочниот ризик од кардиоваскуларни болести се „во голема мера непознати“ откако ја објавија студијата која ги следела жените повеќе од една деценија.

Студијата, објавена во European Heart Journal, испитувала податоци за речиси 56.000 жени на кои им била дијагностицирана перинатална депресија во периодот помеѓу 2001 и 2014 година.

Нивните информации биле споредени со речиси 546.000 луѓе кои имале бебиња во истиот временски период на кои не им била дијагностицирана перинатална депресија.

Жените биле следени во просек 10 години, а некои биле следени и до 20 години по дијагнозата.

На околу 6,4 проценти од жените со перинатална депресија им биле дијагностицирани кардиоваскуларни болести за време на следењето, во споредба со 3,7 проценти од оние на кои не им била дијагностицирана депресија.

Истражувачите откриле дека оние на кои им била дијагностицирана перинатална депресија имале 36 отсто поголем ризик од кардиоваскуларни болести за време на периодот на следење.

Жените на кои им била дијагностицирана депресија пред породувањето имале 29 отсто поголем ризик, додека оние на кои им била дијагностицирана постнатална депресија имале 42 отсто поголеми шанси да развијат срцеви заболувања, откриле истражувачите.

Резултатите биле „најизразени“ кај жените кои не страдале од депресија пред бременоста, велат авторите.

Тие рекоа дека зголемен ризик е откриен кај сите видови на кардиоваскуларни болести, привлекувајќи особено внимание на зголемените шанси кај жените за развој на коронарна срцева болест, срцева слабост и висок крвен притисок.

Д-р Ема Бран од Институтот Каролинска во Стокхолм рече: „Нашите наоди можат да помогнат да се идентификуваат луѓето кои се изложени на поголем ризик од кардиоваскуларни болести, така што може да се преземат чекори за да се намали тој ризик. Знаеме дека перинаталната депресија може да се спречи и да се лекува, а за многу луѓе тоа е првата епизода на депресија што некогаш ја доживеале.“

„Нашите наоди даваат повеќе причини за обезбедување на холистичка мајчинска грижа, со подеднакво внимание на физичкото и менталното здравје. Останува нејасно како и преку кои патишта перинаталната депресија доведува до кардиоваскуларни болести. Треба да направиме повеќе истражувања за да го разбереме ова за да можеме да ги најдеме најдобрите начини да ја спречиме депресијата и да го намалиме ризикот од кардиоваскуларни болести.“

Научниците, исто така, ги анализирале податоците за сестрите, каде што се достапни, и откриле дека зголемениот ризик од развој на кардиоваскуларни болести останува за сестрата која доживеала перинатална депресија во споредба со нејзината сестра која не доживеала перинатална депресија.

Жените кои страдале од перинатална депресија имале 20 отсто поголем ризик од срцеви заболувања во споредба со нивните сестри.

„Малку помалата разлика во ризикот меѓу сестрите сугерира дека генетските или семејните фактори можат делумно да бидат вклучени“, рече д-р Бран.

„Може да бидат вклучени и други фактори, како што е врската помеѓу другите форми на депресија и кардиоваскуларните болести. Тие вклучуваат промени во имунолошкиот систем, оксидативен стрес и промени во животниот стил кои се поврзани со голема депресија“. (Дејли мејл)