ПРЕД ПОЈАВА НА СИМПТОМИ: Британските научници развија домашен тест за „рано предупредување“ на Ковид-19

Тестот може да даде резултат за неколку секунди со откривање на ран маркер во човечкото тело, кој се ослободува откако имунолошкиот систем е провоциран од инфекција

Неоптерин-тестот дава многу рана индикација дека некој има инфекција

Научниците од Универзитетот во Њукасл развија тест што може да открие дека некој се заразил со коронавирус уште пред да покаже симптоми.

Тестот може да даде резултат за неколку секунди со откривање на ран маркер во човечкото тело, кој се ослободува откако имунолошкиот систем е провоциран од инфекција.

Тестот би можел да се доставува по пошта до голем број на Британци кои се „заробени“ во нивните домови. Може да се прави дома со употреба на крв, плунка или урина

Иако еден од овие маркери, наречен неоптерин, не го идентификува конкретно Covid-19, сепак тестот може да покаже дека имуниот систем е активиран.

Клучно, тоа би можело да делува како знак за рано предупредување, пренесува „Сандеј телеграф“.

Тестот на британските научници доаѓа откако откако 708 луѓе позитивни на коронавирусот во починаа во саботата во Велика Британија, со што вкупниот број на смртни случаи од Ковид-19 се искачи на 4.313 лица.

Проф. Колин Селф

Колин Селф, професор на Универзитетот во Њукасл, изјави дека новиот тест би можел да го забави ширењето на Ковид-19.

„Неоптерин-тестот ни дава многу рана индикација дека некој има инфекција“, изјави проф. Селф.

Тестот би можел да се доставува по пошта до голем број на Британци кои се „заробени“ во нивните домови. Може да се прави дома со употреба на крв, плунка или урина.