Прим. д-р Соња Петровска: Алергијата е системска состојба и влијае на целиот организам

Симптомите главно се појавуваат во органи кои се во контакт со околината: кожата, респираторниот и дигестивниот систем, но кога алергените влегуваат во крвотокот, кардиоваскуларниот систем исто така може да биде засегнат

Алергиските состојби се многу чести и се зголемуваат во последните 20-30 години
ПИШУВА:
Прим. д-р Соња Петровска
педијатар-пулмоалерголог

♦♦♦♦♦♦♦

ЛИСТА НА СИМПТОМИ НА АЛЕРГИЈА (II ДЕЛ)

Отечени очни капаци се појавуваат како резултат на излегување на течност од крвните садови на кожата, како резултат на локално пореметување или генерализирана реакција. Ова е поврзано со алергиски нарушувања како што се алергиски ринитис, поленска треска, алергиски конјунктивитис, анафилакса и наследна ангиоедема
Чешање на кожата

Чувството што создава желба за чешање или рефлекс за чешање, се појавува како резултат на стимулација на рецептори на кожата и може да претставува сигнал дека нешто не е во ред. Ова е поврзано со алергиски нарушувања како што се атопичен дерматитис, контактен дерматитис, уртикарија и анафилакса.

Црвенило, сувост, десквамација или лупење на кожата

Овие се појавуваат кога крвните садови се проширени како резултат на штетните стимули, кога заштитниот масен слој на кожата не се обновува, и кога е нарушен нормалниот циклус на обновување на кожата. Овие се поврзани со алергиски нарушувања како што се атопичен дерматитис или контактен дерматитис.

Кивање

Ова ненадејно гласно поминување на воздухот од белите дробови преку носот и устата и помага во прочистување на дишните патишта од супстанции кои се идентификувани како штетни. Ова е поврзано со алергиски нарушувања како што се алергиски ринитис, поленска треска и анафилакса.

Отечени очни капаци

Тие се појавуваат како резултат на излегување на течност од крвните садови на кожата, како резултат на локално пореметување или генерализирана реакција. Ова е поврзано со алергиски нарушувања како што се алергиски ринитис, поленска треска, алергиски конјунктивитис, анафилакса и наследна ангиоедема.

Оток, едем или воспаление на кожата

Оток на лицето се појавува како резултат на излегување на течност од крвните садови на кожата, како резултат на локална или генерализирана реакција. Ова е поврзано со алергиски нарушувања како што се уртикарија, анафилакса и наследна ангиоедема.

Солзење

Секрецијата на солзите помага во расчистување на очите од штетни материи; во исто време некои компоненти во солзите ги неутрализираат овие супстанции. Ова е поврзано со алергиски нарушувања како што се алергиски конјунктивитис и анафилакса.

Повраќање

Неволно, присилно исфрлање на содржината на стомакот преку устата, а понекогаш и носот има за цел да се ослободи од содржината што организмот ја идентификува како штетна. Ова е поврзано со алергиски нарушувања како алергија на храна и анафилакса.

Секрецијата на солзите помага во расчистување на очите од штетни материи

Осип или уртики

Тие се бледо црвени, подигнати, испакнатини во кожата, кои чешаат. Се појавуваат поради излегување на течност од крвните садови до површните слоеви на кожата. Тие се поврзани со алергиски нарушувања како што се уртикарија и анафилакса.

Визинг

Отежнато дишење е звучен свиреж произведен за време на издишување, кога воздухот минува низ стеснети или опструирани дишни патишта. Може да се случи во бронхоспазам, кога бронхите се обидуваат да го спречат преминувањето на штетни стимули, но во исто време, ова стегање го нарушува движењето на воздухот. Ова е поврзано со алергиски нарушувања како астма или анафилакса.

СОСТОЈБИ

Алергиските состојби се многу чести и се зголемуваат во последните 20-30 години. Тие влијаат на околу еден на секои четири лица во развиените земји. Постои многу голема варијабилност во однос на фреквенцијата и сериозноста на симптомите. Фреквенцијата се движи од само неколку дена во годината до секојдневни симптоми. Исто така, сериозноста се движи од многу благи симптоми, кои можат да поминат незабележано, до оневозможување или реакции кои се закануваат по живот, па дури и смрт.

Алергијата е системска состојба. Таа влијае на целиот организам, иако симптомите главно се појавуваат во органи кои се во контакт со околината: кожата, респираторниот и дигестивниот систем. Кога алергените влегуваат во крвотокот, кардиоваскуларниот систем исто така може да биде засегнат.

АЛЕРГЕНИ

Алергени се оние супстанции кои се способни да предизвикаат алергиски одговор. Тие се надворешни супстанции кои го контактираат организмот преку респираторниот, дигестивниот систем или преку кожата. Во зависност од количината на алергенот што може да предизвика акутни реакции. Секој пациент има свој праг на осетливост, за да одговори со акутни симптоми. Количината што ја толерира еден пациент, може да предизвика многу тешка реакција кај друг.

Визинг – отежнато дишење е звучен свиреж произведен за време на издишување, кога воздухот минува низ стеснети или опструирани дишни патишта. Може да се случи во бронхоспазам, кога бронхите се обидуваат да го спречат преминувањето на штетни стимули, но во исто време, ова стегање го нарушува движењето на воздухот. Ова е поврзано со алергиски нарушувања како астма или анафилакса

Од друга страна, количините на алерген под тој праг се во можност да предизвикаат хронично основно воспаление на погодените органи. Ова воспаление не предизвикува очигледни симптоми, но ги прави органите бурно да реагираат на многу стимули. Органот реагира на тие стимули со типични симптоми, но стимулите не се во можност да предизвикаат симптоми во органи без претходно засегање. Овие стимули се нарекуваат предизвикувачи.

Така, предизвикувачите се оние фактори кои делуваат на претходно воспален орган и се способни да предизвикаат акутна реакција. Тие се полесни да се идентификуваат и може да го одвлечат вниманието од причината за основното воспаление.

Алергените можат да дејствуваат и како предизвикувачи и како причина за воспаление. Некои предизвикувачи исто така може да предизвикаат хронично воспаление, додека други не.

ДИЈАГНОЗА

Специфични тестови на алергија се вршат за да се идентификува сензибилизација на еден или повеќе алергени кои можат да предизвикаат симптоми. Алергичните пациенти се чувствителни на алергени. Организмот на овие пациенти поставува имунолошки одговор, кој е штетен за нив, додека лица кои не се алергични можат да толерираат контакт со алергени без симптоми. Алергените одговорни за тој имунолошки одговор, посредувани со антитела или клетки, се идентификуваат со тестови специфични за алергија. Тестовите за имунодефициенција го проценуваат капацитетот на организмот за борба против инфекции. Различните механизми вклучени во одбраната против микробите се нарушени кај имунодефициентни пациенти. Тестовите за имунодефициенција се обидуваат да го идентификуваат специфичниот механизам што е засегнат. Функционалните тестови не се специфични за алергија, но го мерат влијанието на болеста во погодените органи. Тие го проценуваат степенот на воспаление или опструкција во респираторниот систем. Тие се користат за дијагностицирање кога симптомите не се јасни и за да се следат промените во текот на болестите. Други тестови се вршат за да се отфрлат други состојби што имитираат алергиски заболувања или го комплицираат нивниот тек.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

Прим. д-р Соња Петровска: ЛИСТА НА СИМПТОМИ НА АЛЕРГИЈА (I дел)

ПОВЕЌЕ СТРУЧНИ ТЕКСТОВИ ОД ПРИМ. Д-Р СОЊА ПЕТРОВСКА
НА СЛЕДНИОВ
ЛИНК