Прим. д-р Соња Петровска: ЛИСТА НА СИМПТОМИ НА АЛЕРГИЈА (I дел)

Стомачна болка, стегање во градите, кашлица, дијареја, отежнато дишење или диспнеа, тешкотии при голтање, вртоглавица, кругови околу очите... – се дел од симптомите на алергија кои делуваат и како аларм, предупредувајќи нè дека нешто не е во ред

Ниту еден од овие симптоми не е посебен само за алергија. Кој било од нив може да биде предизвикан од други услови, некои се многу сериозни: Прим. д-р Соња Петровска
ПИШУВА:
Прим. д-р Соња Петровска
педијатар-пулмоалерголог

♦♦♦♦♦♦♦

Симптомите предизвикани од алергија можат да се сметаат како одбранбени механизми за заштита на нашиот организам од алергени. Симптомите делуваат и како аларм, предупредувајќи нè дека нешто не е во ред. Но, овие одбранбени механизми можат да станат штетни за нас самите. Луѓето кои не страдаат од алергии, имаат и други одбранбени механизми кои не им штетат, а со тоа и алергените минуваат незабележано.

ВАЖНА ЗАБЕЛЕШКА: Ниту еден од овие симптоми не е посебен само за алергија. Кој било од нив може да биде предизвикан од други услови, некои се многу сериозни. Симптомите се прикажани тука како информација, но ако се појават, се препорачува да се посети лекар

Стомачна болка

Болка во пределот на стомакот, честопати поврзана со повраќање или дијареја, се појавува кога дигестивниот систем не функционира правилно. Кога болката е во вид на колики, тоа се должи на забрзаното движење на дебелото црево, обидувајќи се да ја исфрли лошата содржина што е можно побрзо. Ова е поврзано со алергиски нарушувања како што се алергија на храна, наследна ангиоедема и анафилакса.

Стегање во градите

Чувство на притисок на градите, предизвикува потешкотии при дишењето. Се појавува кога се обидуваме да ги прошириме градите за да дозволиме да влезе воздухот. Ако дишните патишта се стеснети и воздухот не може да помине лесно, ќе се добие ова чувство. Ова е поврзано со алергиски нарушувања како астма или анафилакса.

Кашлица

При кашлица, се исфрла воздухот од белите дробови под голема брзина, што помага да се исчистат дишните патишта од секрети, иританси и туѓи честички како што се алергени и микроорганизми. Ова е поврзано со алергиски нарушувања како што се астма, ринитис, риносинузитис, поленска треска и анафилакса.

Дијареја

Појава на кашеста или течна столица, кога некоја храна не се обработува или поради забрзана транзиција на храната во цревата, со цел да се исфрли нешто што организмот не го препознава. Ова е поврзано со алергиски нарушувања, како што се алергија на храна и анафилакса.

Отежнато дишење или диспнеа

Чувството на тешкотија при вдишување или издишување на воздухот се појавува кога се обидуваме да дишеме преку стеснети дишни патишта. Тоа е предупредувачки сигнал и ако не се прекине, може да доведе до исцрпеност на респираторните мускули. Ова чувство се добива ако пробате да дишете преку сламка. Ова е поврзано со алергиски нарушувања како астма и анафилакса.

Губењето на чувството за мирис се должи на дефект на ниво на носот, кога има инфилтрација на носната слузница или абнормален раст на ткивото, со формирање на полипи. Ова е поврзано со алергиски нарушувања како што се алергиски ринитис, поленска треска и назална полипоза

Тешкотии при голтање

Чувство на болка или непријатност при голтање, па дури и чувство дека храната е заглавена, може да се појави откако храната поминува низ стегнат и крут хранопровод, како резултат на инфилтрација со воспалителни клетки. Ова е поврзано со алергиски нарушувања како што е еозинофилен езофагитис.

Вртоглавица

Вртоглавица значи нарушување во просторната перцепција и стабилноста. Може да се појави како резултат на пад на крвниот притисок – наречен шок – кога е екстремен. Ова е поврзано со алергиски нарушувања како што е анафилакса.

Кругови околу очите

Крвта што доаѓа од очите и оди во срцето минува низ вените во носот. Ако вените се конгестирани поради воспаление на носната слузница, се појавуваат кругови околу очите. Ова е поврзано со алергиски нарушувања како што се алергиски ринитис, поленска треска, алергиски конјунктивитис и анафилакса.

Чешање на очите

Се јавува поради инфилтрација на клетки во носната слузница, тоа е аларм предупредување дека нешто не е во ред во вашите очи. Ова е поврзано со алергиски нарушувања како што се алергиски конјунктивитис и анафилакса.

Главоболка

Меѓу многу други причини, главоболка може да се појави како резултат на назална конгестија или блокада на секрецијата на слузта од синусите – шуплини во склоп на коските на главата. Ова е поврзано со алергиски нарушувања како што се алергиски ринитис, поленска треска и ринозинузитис.

Чувството на тешкотија при вдишување или издишување на воздухот се појавува кога се обидуваме да дишеме преку стеснети дишни патишта. Тоа е предупредувачки сигнал и ако не се прекине, може да доведе до исцрпеност на респираторните мускули. Ова чувство се добива ако пробате да дишете преку сламка. Ова е поврзано со алергиски нарушувања како астма и анафилакса

Губење на чувство за мирис

Губењето на чувството за мирис се должи на дефект на ниво на носот, кога има инфилтрација на носната слузница или абнормален раст на ткивото, со формирање на полипи. Ова е поврзано со алергиски нарушувања како што се алергиски ринитис, поленска треска и назална полипоза.

Назална блокада

Блокирањето на протокот на воздух низ носот може да се случи кога има пречки поради лачење на слуз, воспаление на лигавицата на носот, до хипертрофија на коските во носот наречени турбини, или до раст на ткиво во носот, формирајќи полипи. Ова е поврзано со алергиски нарушувања како што се ринитис, поленска треска, назална полипоза и анафилакса.

Крвавење од носот

Крвавењето од носот може да се случи кога назалната слузница е инфилтрирана и на тој начин пренатрупана со крвни садови и многу кревка. Ова е поврзано со алергиски нарушувања како што се алергиски ринитис, поленска треска и полипоза на носот.

Чешање на носот

Се јавува поради инфилтрација на клетки во носната слузница, тоа е аларм и предупредување дека нешто не е во ред во вашиот нос. Ова е поврзано со алергиски нарушувања како што се алергиски ринитис, поленска треска и анафилакса.

Слуз во носот

Присуство на течна или густа, транспарентна или обоена, слуз во носот има за цел да ги прифати и неутрализира стимулите идентификувани како штетни. Ова е поврзано со алергиски нарушувања како што се алергиски ринитис, поленска треска и анафилакса.                                                                                         (Продолжува)

ПОВЕЌЕ СТРУЧНИ ТЕКСТОВИ ОД ПРИМ. Д-Р СОЊА ПЕТРОВСКА
ПРОЧИТАЈТЕ НА СЛЕДНИОВ
ЛИНК