Природни лекови при воспаление на уво

Некои луѓе велат дека болката на увото е една од најлошите видови на болка. За среќа, постојат природни лекови кои многу брзо лекуваат воспаление и ја неутрализираат болката.

Воспалението на увото е состојба која најчесто се јавува кај децата, а може да биде силна или слаба, краткотрајна или може да трае со часови. Може да го зафати едното уво, но може и двете, и тоа истовремено.


Маслиново масло

Загрејте маслиново масло, да стане млако, а потоа едно стапе за уши  потопете го во маслото. Со стапчето нежно избришете го делот на ушната школка. 2-3 капки масло капки капнете во увото. Болката веднаш ќе се намали.

Лук

Ставете 2 чешниња лук во 50мл маслиново масло. На тивок оган загрејте го маслото со лукот, па оставете да се олади, да биде млако. Со помош на шишенце со пипета во увото накапете од ова лековито масло. Оставете да стои 5 до 10 минути, потоа завртете ја главата на детето на другата страна за маслото да излезе. Постапката се повторува неколку пати во текот на денот. Ова масло можете да го оставите во фрижидер во стаклено шишенце и да го користите по потреба, но пред употреба задолжително загрејте го.

Чувар-куќа

Чувар-куќа е билка која со векови се користи за лекување на разни воспаленија. Земете неколку листови, преполовете ги и исцедете го сокот во увото. Оставете да делува неколку минути, болката ќе се намали. Сокот може претходно да се исцеди во са, да се загрее и со пипета да се стават 2-3 капки во увото.

Но, доколку болката трае подолго од неколку дена, проселдена е со висока температура и други симптоми, обратете се на лекар, бидејќи може да станува збор за друго сериозно заболување, а не за минлива состојба.