Бебешките уши никогаш не треба да се чистат

Ако ве загрижува зголемента количина восок во ушите, посоветувајте се со лекар.

Сигурно сте се запрашале дали ушите на бебето може да ги чистите со стапчиња за уши кои и вие ги користите, а не би смееле. Како тогаш да ги исчистите?

Никогаш немојте да ставате стапче, или било што друго во ушниот канал на бебето. Така многу лесно може да ја пробиете ушната мембрана. Восокот е природна заштита на ушниот канал и обично не постои потреба да го чистите.

Ако ве загрижува зголемента количина восок во ушите, посоветувајте се со лекар.

Доколку има многу восок па лекарот не може да ја види ушната мембрана, тогаш лекарот ќе го отстрани. Во спротивно, восокот на крај ќе излезе сам.

Со стапче за уши само ќе го турнете восокот подлабоко во увото. Наместо тоа, едноставно исчистете ги надворешните делови од ушите на бебето така што на памук ќе ставите малку масло, или памучна крпа намокрете со топла вода.