Психолозите објаснуваат: Што најмногу паметат децата за своите родители?

Постојат пет работи кои децата најмногу ги паметат од детството, а се однесуваат токму на нивниот однос со родителите

Oдносот со родителите се памти најмногу од детството

Факт е дека во сеќавање ни останува голем дел од детството што сме го поминале со своите родители, а токму тие се трудат на своите деца да им обезбедат се што им е потребно за да пораснат во задоволни и среќни луѓе.

Затоа психолозите се обидоа да истражат што децата најмногу паметат за своите родители, а нивните одговори ги сподели порталот „Тудеј“. Како што објаснија, постојат пет работи кои децата најмногу ги паметат од детството, а се однесуваат токму на нивниот однос со родителите. Тие се:

  • моментите кога се чувствувале сигурно (или несигурно) со вас,
  • моментите кога сте им ја дале вашата целосна посветеност,
  • начинот на кој сте комуницирале со партнерот/партнерката,
  • вашата поддршка и/или критика,
  • семејните традиции.