РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: БРЗ РУЧЕК – Рижото со свинско месо и печурки

За да добиете најкремасто рижото, додадете доволно путер и рендан пармезан, а двете главни состојки во ова јадење се - свинско месо и печурки. Ова рижото е одлична идеја за едноставен и вкусен ручек.

Потребно:

  • 500 гр свинско месо
  • 4 супени лажици маслиново масло
  • 1 главица кромид
  • 2 моркови
  • 50 гр целер
  • 2 чешниња лук
  • 250 гр печурки
  • 1 литар бујон
  • 100 мл пасирани домати
  • 1 прстофат оригано
  • 350 гр ориз Арборио
  • 100 гр путер
  • 70 гр пармезан сирење
  • 500 мл вода
  • Сол
  • Црн пипер

Подготовка: Зачинете го месото со сол и бибер, додадете една лажица маслиново масло и измешајте. Исечкајте ги кромидот, морковот, лукот и целерот. Исечкајте ги печурките. Загрејте 3 лажици маслиново масло и додадете го исечканиот зеленчук (освен печурките) кој ќе го пржете околу 15 минути. Додадете го месото и продолжете да пржите уште 10 минути, па додајте 250 мл вода и поклопете. Варете 15 до 20 минути, повремено мешајќи. Повторно додадете 250 мл вода, покријте и продолжете да готвите 15 до 20 минути додека не испари целата течност. Додадете го пасираниот домат, босилекот и печурките и динствувајте уште 5 минути додека печурките не ја испуштат течноста. Додадете го оризот, промешајте неколку минути, па почнете да го преливате со бујонот. Додавајте по 150 мл на секои неколку минути, постојано мешајќи додека не го искористите целиот бујон. Откако оризот ќе ја впие целата течност, посолете и измешајте уште малку. Исечете го путерот, додадете го во оризот и мешајте додека не се растопи. Посипете со пармезан и послужете. Добар апетит!