РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Чоколадна торта без шеќер и бело брашно

Чоколадна торта што брзо се подготвува е сон на секоја домаќинка, а ова е рецепт за една здрава варијанта која сите ќе ја сакаат.

Потребно:

За кората:

  • 1 шолја (мала) овесни снегулки
  • ½ шолја кокосово брашно
  • 1/3 шолја какао
  • 1 лажичка прашок за печиво
  • 2 лажици мелен лен
  • ½ шолја рендано темно чоколадо
  • ½ шолја јогурт
  • 3 јајца
  • 1/3 шолја јаворов сируп или мед

За филот:

  • 170гр крем сирење
  • 2 шолји јогурт
  • 3 лажици јаворов сируп
  • ½ лажичка мед

Подготовка: Прво загрејте ја рерната на 180 степени и калапот за печење премачкајте го со масло. Измешајте ги овесните снегулки, кокосот, какаото, прашокот за печиво, лененото семе и чоколадото во блендер и измиксирајте. Потоа додадете го јогуртот, јајцата јаворовиот сируп и матете уште половина минута. Ставете го тестото во подготвениот сад за печење (тестото ќе биде тенко) и печете 30 минути. Оставете кората целосно да се олади. Филот подгответе го така што ќе ги изматите сите состојки со миксер. Врз оладената кора нанесете го филот и оставете да отстои тортата во фрижидер. Украсете со кокос или чоколадни трошки.