РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Домашен ѓувеч

Со овој рецепт можете да подготвите домашен ѓувеч во чиј вкус ќе ужива целото семејство, а изобилува со хранливи материи и неповторлив вкус.

Потребно:

  • 500 гр пилешко месо
  • 200 гр суви ребра
  • 1 чаша ориз
  • 2 главици кромид
  • 6 свежи пиперки
  • 1 мала тиквичка
  • 2 моркови
  • 2 домати
  • 1 компир
  • Мелен црвен пипер
  • Суви зачини
  • Сол
  • Црн пипер
  • Ловоров лист
  • Масло за јадење

Подготовка: На масло пропржете го крупно исечканиот кромид, додадете ги пиперките исечкани на коцки, па се заедно пропржете. Потоа, додадете ја тиквичката и компирот, по кусо време и сувите ребра, па зачинете со сол, бибер и мелен црвен пипер и сè заедно оставете да се динствува 10-тина минути. Тргнете од оган, па додадете го измиениот ориз и измешајте. Тавата за печење намачкајте ја со масло, па во неа префрлете го ѓувечот и наредете ги исечканите домати. Зачинете го пилешкото со сол и бибер, па ставете го во садот. Печете на 210 степени околу еден час за да испари течноста. Добар апетит!