РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Есенски гулаш

Подготовката на гуаш за ручек секогаш е одлично решение, бидејќи може да се комбинира со многу намирници и на тој начин да имате ручек два дена. само е потребно да го промените прилогот.

Потребно:

  • 500гр јунешко месо
  • 800мл бујон
  • 1 главица кромид
  • 4 моркова 
  • 1 парче пашканат
  • 1 мала шолја доматно пире
  • 1 мала лажичка исечкан магдонос
  • 2 ловорови листа

Подготовка: Загрејте ја рерната на 200 степени. Месото исечкајте го на коцки. На масло пропржете го кромидот околу 5-7 минути, па додадете го месото. Пржете додека месото не фати коричка. Додадете го бујонот, морковите исечени на кругови и ситно исечканиот пашканат. Оставете да се динствува 10 минути, па додадете го доматното пире и ловоровиот лист. Доколку користите сад кој може да се стави и во рерна, директно ставете го, во спротивно, смесата префрлете ја во друго тавче. Ставете го гулашот да се готви околу еден час, но намалете ја температурата на рерната на 180 степени. Кога ќе биде готов, наросете со свеж магдонос. Сервирајте со прилог како печен компир, задушен ориз или тестенини по желба. Добар апетит!