РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Колачот на Габриела

Овој десерт уште се нарекува и колачот на Габриела и е со едноставни состојки кои нудат совршен вкус. Која е точно Габриела, не е познато, но затоа нејзиниот рецепт е вреден за внимание.

Потребно:

За кората:

  • 5 белки
  • 250гр шеќер
  • 100гр мелени ореви
  • 1 лажица лебни трошки

За кремот:

  • 5 жолчки
  • 100гр шеќер
  • 3 лажици брашно
  • 250мл млеко
  • 4 ванилин шеќер
  • 250гр путер

Подготовка: Пенесто изматете ги белките и додадете шеќер. Измешајте ги оревите и лебните трошки и се заедно лесно измешајте. Смесата ставете ја на хартија за печење и се печете ја во рерна загреана на 180 степени околу 40 минути. Изматете ги жолчките со шеќерот, додадете го брашното и млекото и варете додека не се згусне. Во изладениот крем додадете го путерот и убаво измешајте. Пресечете ја кората на половина, премачкајте ја со кремот и покријте со вториот дел од кората. Изладете го десертот пред сервирање. Добар апетит!