РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Меки пченкарни кифлички

Најдобри се кога се топли, пченкарните кифлички, домашно подготвени, се вистинско уживање за преку викенд.

Потребно:

  • 150 гр пченкарно брашно
  • 500 гр обично брашно
  • 1 лажичка шеќер
  • 1 лажичка сув квасец
  • 1,5 лажички сол
  • 1,5 дл млако млеко
  • 180 гр јогурт
  • 1 јајце
  • 50 мл масло

Подготовка: Пченкарното брашно, шеќерот и квасецот измешајте ги со млакото млеко. Додадете јајце и јогурт, потоа масло, сол и обично брашно. Добро замесете и тестото обликувајте го во топка. Покријте го со крпа и оставете го да нарасне 45 минути. Расукајте го тестото во круг, исечете го на 16 триаголници. Изролајте ги кифличките и ставете ги во тавче обложено со хартија за печење. Премачкајте со јајце и по желба посипете со ким или сусам. Оставете ги кифличките да нараснат половина час. Печете на 200 °C 15 минути. Добар апетит!