Потребно:
- 150 гр пченкарно брашно
- 500 гр обично брашно
- 1 лажичка шеќер
- 1 лажичка сув квасец
- 1,5 лажички сол
- 1,5 дл млако млеко
- 180 гр јогурт
- 1 јајце
- 50 мл масло
Подготовка: Пченкарното брашно, шеќерот и квасецот измешајте ги со млакото млеко. Додадете јајце и јогурт, потоа масло, сол и обично брашно. Добро замесете и тестото обликувајте го во топка. Покријте го со крпа и оставете го да нарасне 45 минути. Расукајте го тестото во круг, исечете го на 16 триаголници. Изролајте ги кифличките и ставете ги во тавче обложено со хартија за печење. Премачкајте со јајце и по желба посипете со ким или сусам. Оставете ги кифличките да нараснат половина час. Печете на 200 °C 15 минути. Добар апетит!