РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Мусака од зелка

Можеби делува комплицирано, но всушност ова е многу едноставно јадење за подготовка.

Потребно:

  • 500гр мешано мелено месо
  • 1 главица млада зелка
  • 1 кромид
  • 200гр домати
  • 3 моркова
  • 2дцл говедска супа од коцка
  • 150гр ориз
  • 200мл кисела павлака
  • 3 јајца
  • 400мл млеко
  • 50мл масло за јадење
  • 1 лажичка мелен црвен пипер
  • Зачини

Подготовка: Зелката исечете ја по должина на ленти, а кромидот и морковот на коцки. На малку масло пропржете го кромидот и морковите за да омекнат. Додадете го меленото месо, па и него кратко пропржете го. Додадете малку од супата, оризот и динствувајте додека месото не омекне. Додадете ги доматите и црвениот пипер, зачини по вкус и динствувајте додека течноста не зоврие. Исечканата зелка кусо издинствувајте ја да омекне. Во огноотпорен сад ставете малку масло и прво ставете ја смесата со месото, па пропржената зелка. Посебно изматете ја павлаката, млекото и јајцата и прелијте со нив врз зелката. Печете во загреана рерна на 200 степени, додека не зарумени.