РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: ОСВЕЖУВА И РАЗЛАДУВА – Салата од туна

Ова е рецепт за салата од туна која може да послужи како основа за побогати салати со, на пример, тестенини, како намаз за леб или како фил за сендвичи, а љубителите на туна со задоволство ќе ја јадат без додатоци.

Потребно:

  • 2 конзерви туна во вода (исцедена)
  • 1 краставица (излупена и исечкана на кругови)
  • 1 црвен кромид (исечен на тенки кругови)
  • Свеж магдонос (ситно сечкан)
  • Сок од половина лимон
  • Маслиново масло
  • Сол и бибер по вкус

Подготовка: Во сад измешајте ја исцедената туна, краставицата, кромидот и свежиот магдонос. Додадете сок од лимон, маслиново масло, сол и бибер. Внимателно измешајте ги сите состојки додека убаво не се соединат. Ако сакате, можете да додадете други состојки како домати, маслинки или пиперка за дополнителен вкус и текстура. Оставете ја салатата да отстои во фрижидер неколку минути за да се соединат вкусовите. Послужете ја како вкусно солено јадење или како фил за сендвичи, тортиљи или салати. Добар апетит!