РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Пилешка супа со кари

Вкусна крем супа со пилешко и кари, која ако ја послужите со препечен леб е одличен избор за лесен и хранлив ручек.

Потребно:

  • 4 моркови
  • ½ карфиол
  • 1 поголем кромид
  • 1 лажица путер
  • 450 гр бело пилешко месо
  • 3 лажици кари зачин
  • 2 коцки за супа
  • 150мл вода
  • 2 парчиња млад кромид
  • 3 лажици павлака за готвење
  • Сол
  • Црн бибер

Подготовка: Морковите, карфиолот и кромидот исчисетете ги и исечете ги на коцки. Во тенџере стопете го путерот, додадете го карито и мешајте околу 30 секунди. Додадете го исечканиот зеленчук и динствувајте неколку минути. Додадете вода, коцките за супа и оставете да зоврие. Додадете го пилешкото месо исечено на коцки и варете уште 20 минути. По 20 минути, извадете го месото, а зеленчукот измиксирајте го во блендер. Вратете се заедно на оган, додадете го младиот кромид исечен на тенки ленти. Додадете ја и павлаката за готвење. Варете уште неколку минути и по потреба зачинете со сол и црн бибер. Добар апетит!