РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Рижото со мелено месо

Повеќето луѓе претпочитаат мелено месо со шпагети или тестенини, но со овој рецепт за брза подготовка, гурманот во вас со задоволство ќе го вкуси неговиот вкус во комбинација со ориз.

Потребно:

  • 250 гр мелено месо
  • 200 гр ориз
  • 1 виолетов кромид
  • 2 чешниња лук
  • 1 црвена пиперка
  • 150 гр грашок
  • 4 лажици ајвар
  • 2 домати
  • 600 мл врела вода
  • 1/2 коцка зеленчук
  • Сол
  • Црн пипер
  • Мелен црвен пипер

Подготовка: Загрејте го маслото и пропржете го месото додека не ја промени бојата. Додадете го сечканиот кромид и лук и пржете неколку минути. Додадете ја пиперката исечкана на коцки и грашокот, па оставете да готви околу 5 минути. Потоа додадете го оризот, зачинете и гответе со додавање на водата во која сте ја растопиле коцката зеленчук. Кога оризот ќе омекне, додадете го ајварот, зачинете по вкус и убаво измешајте. Послужете со салата. Добар апетит!