РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Велигденски кифлички

Прво и осново, повикајте ги децата кои обожаваат тесто, брашно вода... Ќе се чувствуваат одлично помагајќи и ќе поминете квалитетно време заедно.

Потребно:

  • 250гр бело брашно
  • 3 рамни лажички прашок за печиво
  • 125гр несолена урда
  • 50мл млеко
  • 50мл масло
  • 1 белка
  • 1 лажичка сол

За премачкување:

  • 1 жолчка
  • 1 лажица млеко
  • 1 лажица масло

Подготовка: Во подлабок сад ставете го брашното, прашокот за печиво и останатите состојки. Со миксер (со спирални перки) месете го тестото на најмала, а потоа на се поголема брзина така што ќе добиете топка мазно тесто. По желба, тестото може и рачно да го замесите. Развлечете го тестото на набрашнета површина. Вклучете ја рерната на 200 степени. Исечете го тестото на квадрати. Од секој направете топче. Со ножици исечете ушиња на зајчето, а со чечкалица направете дупки за очите (ова се може да го прават децата). На крајот премачкајте ги кифличките и ставете ги да се печат. Зајчињата се готови кога ќе поруменат.