САКАТЕ ДА ПОРАСНЕТЕ САМОУВЕРЕНИ, СРЕЌНИ ДЕЦА? Овие четири работи можат да помогнат

„Самодовербата расте кога децата се борат, кога добиваат тешка математичка задача или тежок противник. Тоа е она што ја гради самодовербата“

Самодовербата и самопочитта се вбројуваат помеѓу најубавите особини што можеме да ги поседуваме. Но, ако не научиме како да бидеме самоуверени на млада возраст, тоа може да доведе до несигурна личност во возрасниот период.

„Сите сакаат нивните деца да бидат самоуверени“, тврди експертот Ева Московиц.

„Во денешниот зафатен свет, можеме да заборавиме дека интелектуалниот ангажман е всушност прилично важен дел од среќата и самодовербата на детето“, појаснува Московиц.

Оваа мајка на три деца и експерт за родителство има четири совети како да ги воспитувате и мотивирате децата да станат самоуверени и среќни возрасни.

Држете се подалеку од едноставни задачи

Московиц вели дека родителите често веруваат дека самодовербата расте ако децата прават задачи што се лесни за извршување. Меѓутоа, според нејзиното искуство, тоа не е така.

„Самодовербата расте кога децата се борат, кога добиваат тешка математичка задача или тежок противник. Тоа е она што ја гради самодовербата“, тврди таа.

Во светот на моментално задоволство, лесно е да се заситиме кога нема да успееме веднаш. Но, успехот и самодовербата доаѓаат од снаоѓањето и опоравувањето од неуспех.

„Мислам дека го изгубивме чувството дека најуспешните луѓе претходно биле неуспешни“, додава таа.

Активностите можат да бидат подобри за учење вештини отколку училниците

Воннаставните активности играат важна улога во создавањето на она што Московиц го нарекува „интелектуално живи“ деца – кои се интелектуално стимулирани, полни со енергија и предизвик – што ја зајакнува самодовербата и среќата.

„Концептот на опоравување од неуспех и потребата за издржливост всушност понекогаш е полесно да се научи во областа на спортот или другите тимски активности отколку во училница“, вели таа.

Научете ги децата на механизми за соочување со анксиозноста и стресот

Училиштето, семејниот живот, пријателствата, воннаставните програми, па дури и нештата како изгледот и заљубувањето се фактори кои можат тешко да ги оптоварат децата од сите возрасти, што доведува до стрес и анксиозност.

Според Националниот институт за ментално здравје, анксиозните нарушувања во детството погодуваат едно од осум деца и речиси секој четврти тинејџер. Анксиозноста може да ја намали самодовербата.

„Повеќето деца можат да научат да се справуваат со стресот. Нема да можете целосно да ги заштитите од надворешниот свет, но важно е да разговарате со децата за тоа како се чувствуваат и како да се справат со тие чувства“, додава Московиц.

Ако детето има алатки за заземјување и знае како да зборува за она што го чувствува, може да биде уверено во својата способност да се справи со стресот и анксиозноста.

Уживајте во родителството

На крајот, децата чувствуваат кога сме под стрес и поради тоа не можат да уживаат во своето детство онолку колку што треба.

Московиц советува со децата да гледаме филмови и да играме игри во кои уживаме со нашите деца. Ова се работите преку кои можеме да се поврземе со децата и тие да бидат посреќни.