Се породила на 64-годишна возраст: Пензионерка од Нов Зеланд се запиша во медицинската историја на земјата

„Кивијанката“ вели дека била инспирирана да стане повторно мајка кога нејзината најстара ќерка забременила

Се верува дека претходниот рекорд за најстара мајка „кивијанка“ е 56 години
И покрај потенцијалните компликации, нејзиното бебе тешко 3,3 килограми се родило во октомври во „Auckland City Hospital“. Момчето е во одлична здравствена состојба

Неименувана жена во изјава за „New Zealand Herald“ вели дека и покрај ризиците од породување на нејзина возраст, и тоа како вредело – а нејзиното здраво машко бебе се роди во октомври во градската болница во Окленд.

Се верува дека претходниот рекорд за најстара мајка „кивијанка“ е 56 години.

„Мојата ќерка веќе ме разубеди од оваа идеја во 2015 година, но јас си помислив: Па, ова не е нивен живот, и и не сакав никој да каже нешто што ќе ме предомисли“, изјавила пензионерката, која веќе има четири деца и три внуци за „NZ Herald“.

Тамошните и клиниките за плодност во Австралија, наводно, одбиле да ја третираат, па затоа зачнувањето се случило во Грузија. Таа забременила од првиот обид, точно на време пред европските и азиските нации да започнат со затворање на границите под налетот на COVID-19.

Навреме се вратила во Нов Зеланд, токму пред првото заклучување, каде што нејзиното семејство – кое верувало дека била на скијање – сфатило што навистина се случува.

Клиниките за плодност во Нов Зеланд и Австралија, одбиле да ја третираат, па затоа зачнувањето се случило во Грузија. Таа забременила од првиот обид

„Имаше од сите оние чудни работи како намалување на големината на моето кафе и шприцови во фиоката, мали модринки на стомакот од антикоагулантните инјекции и објави на Фејсбук во обид да префрлам 6000 евра и колку тоа беше тешко. До моментот додека стигнав дома тие ја составија сложувалката“.

И покрај потенцијалните компликации, нејзиното бебе, тешко 3,3 килограми се роди во октомври во одлична здравствена состојба. Нејзиниот доктор, сега наводно, е среќен да и пружи уште ИВФ третмани доколку сака да има уште едно бебе.

Најстарата мајка на светот беше 74-годишната Ерамати Мангама од Индија, која доби близнаци со царски рез во 2019 година. (Newshub)