Седум работи кои секое дете ги сака од своите родители

"Разбирањето на овие седум основни потреби може да го промени вашиот однос со децата. Со практикување на овие принципи, вие не само што ја негувате нивната емоционална благосостојба, туку и ги поставувате темелите за нивниот раст во самоуверени и сочувствителни возрасни"

Иако воспитувањето деца е прекрасно искуство, може да биде и многу напорно. Среќата на децата е најголем приоритет на многу родители, но поради забрзаниот начин на живот и многубројните обврски, можеби не секогаш можат значително да влијаат на расположението на нивните деца.

Сепак, постојат некои родителски практики и однесувања кои можат да ги поврзат родителите со децата. Психологот за деца, Џејми Блох, споделува седум позитивни работи кои секое дете ги сака од своите родители.

Еве што таа издвојува.

Бидете нивна „безбедна“ личност: „Сите деца сакаат безусловна љубов и поддршка“, наведува Блох.

Покажете им дека се сакани: Децата сакаат бакнежи, прегратки и поминување време заедно, тврди психологот. „Тие сакаат да им ја покажете вашата љубов“, додава таа.

Бидете им пример: „Вашите деца сакаат да учат за светот гледајќи ве. Тоа значи дека од вас ќе научат како да се однесуваат во односите и како да размислуваат за животот“, забележува Блох.

Поставете внимателни, но цврсти граници: Психологот ги советува родителите да ги научат своите деца како да ги регулираат своите емоции, но со трпение.

Прифатете ги: Децата сакаат да се чувствуваат прифатени. „Значи, прифатете ги такви какви што се, а не како што вие сакате да бидат“, истакнува Блох.

Дозволете им да бидат дел од разговорот: Важно е децата да разговараат со своите родители, а не само да ги слушаат нивните решенија, наредби или лекции.

Активно слушајте ги: Најчесто на децата едноставно им е потребна средина за поддршка и родители кои ќе ги слушаат без осудување.

“Разбирањето на овие седум основни потреби може да го промени вашиот однос со децата. Со практикување на овие принципи, вие не само што ја негувате нивната емоционална благосостојба, туку и ги поставувате темелите за нивниот раст во самоуверени и сочувствителни возрасни”, заклучува психологот.