Што треба да јаде жената додека дои?

Погрешно е мислењето, што толку често се слуша, дека мајката која дои мора да јаде за двајца, и сосема вообичаена исхрана на доилката му осигурува на доенчето се што му е потребно.

Периодот на доење е уште еден сосема посебен период во животот на жената, кој, меѓу другото, важен е како директен контакт меѓу мајката и новороденчето, но и како прв оброк во животот на детето. Затоа мајчиното млеко мора да ги задоволи потребите на организмот на доенчињата за енергија и нутриенти.

Погрешно е мислењето, што толку често се слуша, дека мајката која дои мора да јаде за двајца, и сосема вообичаена исхрана на доилката му осигурува на доенчето се што му е потребно. Ако вообичаената исхрана на доилката е добро избалансирана, тогаш се смета дека е сосема доволна за потребите на организмот на доенчето. Но постојат и препораки кои намирници се особено добри додека доите, а исто така и кои намирници треба да ги избегнувате.  


Намирници кои се препорачуваат додека доите?

  • Скробни намирници, као леб и ориз од зрна кои се богати со влакна
  • Протеински намирници како што се немасно месо, јајца и мешунки, се препорачува два оброка со риба неделно (лосос)
  • Немасни намирници (или со најнизок удел на маснотии), како што се јогурт или чаша немасно млеко дневно.

Намирници кои не се препорачуваат додека доите:

Во оваа група може да се вбројат сите намирници кои се познати како алергени. По консумирањето на ваквите намирници, иако во млекото на мајката се во помали количини, може да предизввикаат разни непријатни, па дури и сериозни реакции во организмот на доенчето (надуеност, чешање на кожата, осип или екземи, отечени очи, лице или уста, кашлица, пролив,  запек, повраќање, слаб апетит, неадекватно напредување на детето).

  • Кравјо млеко, кафе и чај (повеќе од две шолји кафе/чај дневно) се намирници кои чето предизвикуваат некои од наведените пречки
  • Алкохолни пијалоци не се препорачуваат почесто од една-две чаши неделно, но тоа заивиси и од количината на алкохол во напитокот. Исто така се препорачува да го надоите бебето пред консумирање алкохол: кога количината на алкохол во млекото е доволно ниска, за да не предизвика последици во организмот на доенчето.
  • Кикирики е намирница за која мајките често се загрижени дали може да му наштети на детето, но додека не се докаже алергија на кикирики, доилката без страв може да ги консумира.

Треба ли жената што дои да консумира поголеми количини на течности или енергетски богата храна?

Не. Што се однесува до течностите, долката секако треба да посегне по течности кога ќе почувствува жед. Бидејќи во органзмот доилката има повеќе антиоксиданти, кои поттикнуваат жед, се препорачува доилките да внесуваат течности (најдобро флаширана обична вода). Некои мајки се загрижени дека ќе им се разреди млекото ако консумираат вода. Меѓутоа, тоа е уште еден страв без причина, бидејќи организмот е совршена „машина„ и одлично реагира на количините на вода во организмот и квалитетот, како и за квалитетот на млекото. Што се однесува до калориската вредност на оброците, исхраната на доилките не треба да биде исхрана за двајца. Колку калории и се потребни на доилката зависи од многу фактори, како што се нејзината телесна маса пред бременоста и колку килограми добила за време на бременоста, какви се инаку нејзините прехрамбени навики, каква е нејзината телесна активност и слично.