Симптоми на коронавирус кај децата: Како се разликуваат од возрасните

Симптомите на COVID-19 варираат од личност до личност, па додека некои искусуваат блага верзија на болеста, други можат да се чувствуваат лошо со денови. Но, кои се симптомите на коронавирус кај децата и како се разликуваат од возрасните

Децата, генерално имаат помал ризик кога станува збор за компликации од вирусот

Случаите со коронавирус се зголемуваат низ Велика Британија поради мутираната и високо пренослива варијанта на вирусот. Училиштата се затворени, а во Англија е на сила трето затворање во обид да се спречи ширењето на COVID-19 и да се намали притисокот врз болниците. Во тек е вакцинацијата, која се одвива со три вакцини кои се моментално одобрени во Велика Британија, а постојат и некои предупредувања дека мерките за заклучување не се доволно строги во борбата против ширењето на вирусот.

Aпликацијата ZOE за следење на симптомите, открива дека 35 проценти од децата со позитивен тест за коронавирус пријавиле губење на апетит. Дополнително, 53 проценти од децата кои биле позитивни на тестот, исто така, пријавиле главоболки

Во петокот, Велика Британија го забележа најголемиот број на смртни случаи од COVID-19, пријавени за еден ден од почетокот на пандемијата. Владата соопшти дека дополнителни 1.325 лица починале во рок од 28 дена по позитивниот тест за COVID-19, со што вкупниот број во Велика Британија достигна 79.833.

Кога станува збор за дијагностицирање на коронавирус, постојат бројни симптоми, кои вклучуваат болка во грлото, кашлање, губење на вкус и мирис и треска, иако постојат цела низа на симптоми кои коронавирусот може да ги предизвика.

Кога станува збор за дијагностицирање на коронавирус, постојат бројни симптоми, кои вклучуваат болка во грлото, кашлање, губење на вкус и мирис, треска…

Но, кои се симптомите на коронавирус кај децата? Како се поразлични од возрасните?

Симптомите на коронавирус кај возрасните може да бидат лесни за забележување, меѓутоа кај децата кои понекогаш не можат да комуницираат кога се чувствуваат лошо, некои родители се прашуваат на што да внимаваат кога станува збор за нивните деца.

Децата, генерално имаат помал ризик кога станува збор за компликации од вирусот.

Кај децата, главните симптоми се исти како и кај возрасните според NHS, со висока температура, нова или континуирана кашлица и губење или промена на нивното чувство за мирис и вкус. Но, апликацијата ZOE за следење на симптомите, открива и други симптоми што ги искусиле децата со вирусот. Овие вклучуваат замор, губење на апетитот, главоболки.

Според податоците на ZOE, 35 проценти од децата со позитивен тест за коронавирус пријавиле губење на апетит. Дополнително, 53 проценти од децата кои биле позитивни на тестот, исто така, пријавиле главоболки, пишува британски „Daily Express“.