СИТЕ БЕБИЊА (НЕ) СЕ РАЃААТ СО СИНИ ОЧИ: До кога најдоцна детето може да ја промени бојата на очите?

Кога бебето ќе се роди со сини очи кои подоцна ќе ја променат бојата во зелена или кафеава, тоа е поврзано со количината на меланин што се развива во ирисот. Премногу меланин создава кафени очи, премалку создава зелени, а недостатокот на меланин создава сина боја на очи

Бојата на очите на бебето при раѓање ја диктира генетиката и меланинот

Често може да се слушне дека сите бебиња се раѓаат со сини очи, но вистината е дека бојата на очите зависи од генетиката и меланинот.

Во првите неколку месеци, ќе се променат визуелната острина и перцепцијата на светлината. Исто така, бојата на очите на бебињата може да се промени по раѓањето.

Newborn Eye Test (NEST) покажал дека од 192 новороденчиња, 63 отсто имале кафеави очи, додека само 20 отсто имале сини очи.

„Бојата на очите на бебето може да се менува отприлика до втората година“, пишува Live Science

Бојата на очите на бебето при раѓање ја диктира генетиката, поради што е поверојатно децата на родителите со сини очи да имаат иста боја на очите, а истото важи и за зелените или кафеавите очи. Според World Atlas, најмногу синооки луѓе се раѓаат во Естонија и Финска, каде 89 отсто од населението ја има оваа боја на очи.

„Бојата на очите на бебето може да се менува отприлика до втората година“, пишува Live Science.

Кога бебето ќе се роди со сини очи кои подоцна ќе ја променат бојата во зелена или кафеава, тоа е поврзано со количината на меланин што се развива во ирисот. Премногу меланин создава кафеави очи, премалку создава зелени, а недостатокот на меланин создава сина боја на очи.