Стручњак открива кој сладолед е најнездрав за децата

Некогаш сладоледот се правеше од млеко, јајца и путер, а денес за жал од се и сешто, велат стручњаците.

Што децата всушност јадат во сладоледот, зборува прехранбениот технолог Радмила Гајиќ Ѓорѓевиќ, која работела во фабрика за сладолед.

“Некогаш се подразбирало сладоледот да се прави од млеко, јајца и путер, а денес, за жал, во тој дел, како и во други делови од индустријата, се случија големи промени. Денес сладоледот може да се прави од се и сешто. Единствена заштита се правилниците, кои велат дека ако не е од млеко и путер, не може да се нарече сладолед, туку десерт. Обрнете внимание на тоа кога ги читате декларациите“, вели Ѓорѓевиќ.

Таа се сеќава какви биле сладоледите некогаш.

“Замислете каков сладолед е тоа кога ќе ви стигне свежо млеко, овошна паста која ние сме ја правеле во друга фабрика во истите рамки, па путер од сопствена млекара. Нема ништо поубаво од сладолед свежо подготвен и точен директно од производна лента“.

Експертката истакнува дека во зависност од кои суровини е направен сладоледот, постојат следниве типови на сладолед и напоменува што таа би купила на своето дете, а што никогаш не:

  • Млечен сладолед, кој содржи минимум 2,5% млечни масти во сува материја на млекото, најмалку 6% безмасни суви материи во млекото и најмалку 24% вкупни суви материи. Не смее да содржи растителни масти ниту растителни протеини.
  • Крем сладолед, кој содржи минимум 5% млечни масти, 6% безмасни суви материи млеко и минимум 30% вкупни суви материи. Исто така, не смее да содржи растителни масти, ниту растителни протеини, така што на моите деца им купувам, ако купувам, исклучиво крем сладолед.
  • Десерт од сладолед, кој содржи минимум 2,5% млечниили растителни масти и најмалку 24% вкупна сува материја и може да содржи млечни или растителни протеини. Не би го купила ова за моето дете.
  • Замрзнат десерт со вкус, тоа е производ кој содржи вода, шеќер, ароми, бои и додадени состојки. На дете ни случајно.
  • Замрзнат овошен десерт е производ што содржи вода, шеќер, овошје, бои, ароми и други додадени состојки (практично тоа е замрзнат освежувачки, но негазиран пијалок), но мора да содржи минимум 5% овошје или соодветна количина на преработка од овошје.