ТЕРАПЕВТИТЕ СОВЕТУВААТ: Ако сакате здрав однос со децата, мора да ги направите овие две работи

На децата им треба сигурна база со нивните родители, каде што границите и лекциите можат да им помогнат да растат и да се развиваат.

Повеќето родители го сакаат само најдоброто за своите деца. Нивната цел е да ги видат како растат во среќни и успешни луѓе и да создадат простор каде што ќе можат да учат и да напредуваат во безбедни и здрави односи. Меѓутоа, не е секогаш лесно да се најде начин да се постигне оваа цел. Терапевтот Ели Харвуд споделува два совети на оваа тема.

1. Бидете им ефикасно безбедно засолниште 

Важно е да се биде поврзан и сочувствителен со децата и да се биде цврст лидер, но истовремено да се знае да се задржи смиреноста, вели Харвуд. Работата на родителите е да го создадат тоа безбедно засолниште за децата. Овој безбеден простор може да им помогне да се справат со своите емоции, а истовремено да им помогне да го сфатат  светот околу нив. Значи, важно е да се има разбирање и трпение кон нивните испади.

2. Создадете сигурна база

На децата им треба сигурна база со нивните родители, каде што границите и лекциите можат да им помогнат да растат и да се развиваат. „Тоа исто така значи дека мора да бидеме родители кои можат да се справуваат со емотивниот процес кога нашите деца не напуштаат, заминуваат и го истражуваат реалниот свет“, вели терапевтот.

Во овој период децата ќе прават многу грешки, истакнува Харвуд. Сепак, тие ќе учат од тие грешки и можеби дури и ќе се поврзат со другите.

Терапевтот заклучува дека работата на родителот е да биде безбедна база во која децата можат да се вратат, да им бидат база што ќе им помогне да се чувствуваат разбрано и безбедно додека го истражуваат животот.