Топли купки во бременоста – да или не

Бремените жени не треба да се капат во вода која е толку топла да ја подигне телесната температура до 38 или 39 степени Целзиусови, подолго од 10 минути.

За да избегнат било какви проблеми, бремените жени важно е навреме да се запознаат со новите животни правила. Еве што за капење во топла вода за време на бременоста, велат стручњаците.

Бремените жени не треба да се капат во вода која е толку топла да ја подигне телесната температура до 38 или 39 степени Целзиусови, подолго од 10 минути. Пречекорувањето на оваа температура може да предизвика хипертермија, состојба во која телото апсорбира повеќе топлина отколку што може да исфрли.

Студии ја поврзувале високата телесна температура, особено во раната бременост со дефекти на неуралната цевка, како што е спина бифида.

За да се избегнат било какви проблеми, температурата на водата треба да се одржува, да на бремената жена и биде пријатно, но не и врело да доведува до потење и црвенило на кожата. Доколку дојде до тоа, веднаш излезете од када и оставете водата да се олади.