Три работи кои мора да ги знаете за устата во бременоста

Поголемо повлекување на калциум од организмот поради потребите на вашето бебе може да предизвика слабеење на забите.

Нова четка за заби – Во бременоста непцата бараат дополнителна нега бидејчи поради хормоналните промени поголема е можноста за отоци и крварење. За дополнително да не ја влошите ситуацијата, купете си помека четка за заби или префрлете се на електрична четка за заби.

Глеѓ

Поголемо повлекување на калциум од организмот поради потребите на вашето бебе може да предизвика слабеење на забите. За да ги заштитите, четкајте ги два пати дневно, но по јадење причекајте еден час, бидејќи глеѓта во тој период е најчувствителна, па постои шанса дополнително да ја оштетите со четката за заби. Исто така, се советува посета на стоматолог секој трет месец за време на бременоста.

Метален вкус

Ова е честа појава во бременоста поради засиленоста на сетилата на вкусот, но и поради крварење на непцата. Неѕтрализирајте го вкусот со безалкохолна течност за испирање на уста или со гуми за џвакање без шеќер.