ЦДЦ ИЗДАДЕ ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: Ентеровирусот Д68 во пораст кај децата: Еве ги симптомите

Американскиот центар за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) вели дека постои редок ризик од сериозна респираторна инфекција и парализа поврзани со вирусот

Ентеровирусот D68 - или EV-D68 - предизвикува респираторни проблеми како кашлица и течење на носот кај повеќето луѓе, тој исто така може да предизвика АФМ, што е воспаление на 'рбетниот мозок што може да доведе до сериозни компликации како што се проблеми со движењето на рацете и слабост во нозете

Издаден е здравствен совет за педијатрите и родителите, со предупредување за пораст на случаите на ентеровирус Д68, респираторно заболување кај децата што може да доведе до мускулна парализа.

Во советот, издаден од Американскиот центар за контрола и превенција на болести (ЦДЦ), се вели дека е пријавен пораст на бројот на деца кои имаат ентеровирус Д68. И додека вирусот првенствено предизвикува акутни респираторни заболувања, тој „е поврзан со акутен флакциден миелитис (АФМ), ретка, но сериозна невролошка компликација што вклучува слабост на екстремитетите“, велат од ЦДЦ.

Што е ентеровирус Д68?

Ентеровирусот Д68, кој првпат беше идентификуван во Калифорнија во 1962 година, е поврзан со полио. И двата се во семејство на болести кои во голема мера предизвикуваат респираторни заболувања. Но, додека ентеровирусот D68 – или EV-D68 – предизвикува респираторни проблеми како кашлица и течење на носот кај повеќето луѓе, тој исто така може да предизвика АФМ, што е воспаление на ‘рбетниот мозок што може да доведе до сериозни компликации како што се проблеми со движењето на рацете и слабост во нозете.

И додека вирусот првенствено предизвикува акутни респираторни заболувања, тој е поврзан со акутен флакциден миелитис (AFM), ретка, но сериозна невролошка компликација што вклучува слабост на екстремитетите

Оваа компликација е ретка, но се случува: Големата епидемија на ентеровирус Д68 што се случи во САД во 2014 година доведе до развој на АФМ кај околу 10% од заразените, според ЦДЦ.

Здравствениот совет штотуку издаден од ЦДЦ забележува дека давателите на здравствени услуги и болниците во неколку региони на земјата го известиле ЦДЦ во август дека забележуваат пораст на децата кои биле хоспитализирани со „тешки респираторни заболувања“ кои биле позитивни на риновирус (еден од главните причини за настинка) и ентеровирус.

Тестирањето последователно покажало дека некои од тие деца биле позитивни на ентеровирус Д68, а ЦДЦ забележа дека има „поголем дел“ на деца кои се позитивни на ентеровирус Д68 кои имаат тешки респираторни заболувања отколку во претходните години.

Дали има причина за загриженост?

ЦДЦ соопшти дека советувањето е потребно за да се известат давателите на здравствени услуги, лабораториите и одделенијата за јавно здравје за зголемувањето на „тешките респираторни заболувања кои бараат хоспитализација кај децата“ и „да се повикаат давателите на здравствени услуги да го разгледаат EV-D68 како можна причина за акутни, тешки респираторни заболувања (со или без треска) кај децата“.

ЦДЦ, исто така, рече дека советувањето е дизајнирано да ги извести давателите на здравствени услуги за „потенцијалот за зголемување на случаите на АФМ во наредните недели“. Медицинските работници велат дека предупредувањето е добра идеја.

Доколку детето има респираторно заболување и тоа се влошува, родителите треба да бидат свесни дека тоа може да биде ентеровирус Д68

„Веќе гледам пораст на случаите на ентеровируси генерално“, изјави за „Health“ Даниел Ганџијан, педијатар во здравствениот центар Провиденс Сент Џонс во Санта Моника, Калифорнија, истакнувајќи дека има многу различни видови на вирус. Сепак, тоа не е невообичаено во овој период од годината, рече тој.

Ентеровирусот – и EV-D68 – обично го достигнуваат врвот на крајот на летото и почетокот на есента, објаснуваат од ЦДЦ. Но, има тенденција да предизвикува зголемување на случаите секоја втора година – што се случи во 2014, 2016, 2018 година и малку во 2020 година, иако пандемијата „ги отфрли работите“, рече д-р Ганџијан.

„Ковид го прекина циклусот“, изјави за „Health“, д-р Иан Мичелоу, шеф на одделот за детски инфективни болести и имунологија во Детскиот медицински центар во Конектикат. „Не сме виделе толку ентеровирус во изминатите неколку години поради маскирањето и социјалното дистанцирање“.

Но, тој пад на епидемијата на ентеровирус ги спречи луѓето да изградат типичен имунитет што би го добиле во градинка, предучилишна установа или училиште, рече д-р Мишелоу. „Луѓето во заедницата изгубија дел од таа заштита и сега децата се враќаат на училиште без маски“, рече тој, истакнувајќи дека порастот на случаите „не е толку неочекуван“.

Симптоми на ентеровирус Д68

ЦДЦ забележа дека во 2018 година, кога ентеровирусот Д68 последен пат циркулирал на високи нивоа во САД, просечната возраст на децата кои отишле на лекар била три години. Децата со историја на астма или болести на дишните патишта, исто така, може да имаат поголема веројатност да се разболат сериозно, велат од ЦДЦ

Ентеровирусот се шири од човек на човек кога заразено лице кашла, кива или допира површина што потоа ја допираат други, велат од ЦДЦ. Може да предизвика благи до тешки респираторни заболувања или да биде без симптоми, вклучувајќи:

 • Течење на носот;
 • Кивање;
 • Кашлица;
 • Болки во телото;
 • Болки во мускулите.

Потешките симптоми може да вклучуваат:

 • Отежнато дишење;
 • Проблеми со дишењето.

Ако детето развие АФМ, тоа ќе има симптоми кои може да вклучуваат:

 • Слабост на рацете или нозете;
 • Болка во вратот, грбот, рацете или нозете;
 • Тешкотии при голтање или нејасен говор;
 • Проблеми со движењето на очите или овенати очни капаци;
 • Фацијална слабост.

Колку е сериозен ентеровирусот D68?

Зависи. „Повеќето луѓе кои се заразени се или асимптоматски или имаат благи инфекции на респираторниот тракт“, рече д-р Русо. „Ретко, дете може да развие некаква форма на парализа.“

ЦДЦ забележа дека во 2018 година, кога ентеровирусот Д68 последен пат циркулирал на високи нивоа во САД, просечната возраст на децата кои отишле на лекар била три години. Децата со историја на астма или болести на дишните патишта, исто така, може да имаат поголема веројатност да се разболат сериозно, велат од ЦДЦ.

„Родителите треба да бидат свесни дека сега ова кружи повеќе сега“, рече д-р Мишелоу. „Доколку детето има респираторно заболување и тоа се влошува, родителите треба да бидат свесни дека тоа може да биде ентеровирус Д68.“ (Health)