Варијантите на вирусот можат да ја претворат пандемијата во ситуација „каква што досега не сме виделе“, предупредува советникот за коронавирус на Џо Бајден

„Очајно сум загрижен дека во наредните шест до 12 недели ќе видиме ситуација со оваа пандемија, различна од сè што сме виделе досега. И тоа е навистина предизвик што мислам дека повеќето луѓе сè уште не го сфаќаат“, вели Мајкл Остерхолм

Новите варијанти ќе доведат до зголемување на бројот на случаи со коронавирус, но прашањето е колку многу?
„Разликата ќе биде, дали ќе реагираме сега или подоцна“, рече Остерхолм. Како и другите места, тој рече дека САД ќе преземат „драматични чекори“ за справување со варијантите, но прашањето е колку брзо ќе го сториме тоа? Дали ќе стиснеме на кочницата во автомобилот откако ќе се забие во дрвото или ќе го направиме тоа пред да ја напуштиме раскрсницата?“

Мајкл Остерхолм, советник за коронавирус на новоизбраниот американски претседател Џо Бајден и директор на Центарот за истражување на Универзитетот во Минесота, за Си-Ен-Ен изјави дека е загрижен дека во следните недели, пандемијата на коронавирус ќе се претвори во нешто што никогаш претходно не е видено, а повеќето луѓе сè уште не го сфаќаат тоа.

„Одеднаш ќе видиме како се појавуваат овие варијанти, кои врз основа на искуството што го видовме во Европа, како и Јужна Африка, можат значително да го зголемат бројот на случаи“, рече Остерхолм.

„Очајно сум загрижен дека во наредните шест до 12 недели ќе видиме ситуација со оваа пандемија, различна од сè што сме виделе досега“, рече Остерхолм. „И тоа е навистина предизвик што мислам дека повеќето луѓе сè уште не го сфаќаат.

На прашањето на Си-Ен-Ен дали има нешто што може да стори администрацијата на Бајден за да го спречи ова, Остерхолм рече дека првиот чекор е „да ги натераме луѓето да разберат: Ова ќе се случи, ќе видиме големо зголемување на случаите, предизвикот е колку многу“.

„Очајно сум загрижен дека во наредните шест до 12 недели ќе видиме ситуација со оваа пандемија, различна од сè што сме виделе досега“, вели Остерхолм

Второ, тој рече: „не можеме да направиме вакцинацијата да оди побрзо отколку што е сега“.

„Разликата ќе биде, дали ќе реагираме сега или подоцна“, рече Остерхолм. Како и другите места, тој рече дека САД ќе преземат „драматични чекори“ за справување со варијантите, но прашањето е колку брзо ќе го сториме тоа? Дали ќе стиснеме на кочницата во автомобилот откако ќе се забие во дрвото или ќе го направиме тоа пред да ја напуштиме раскрсницата?“

„Тоа е предизвикот“, рече тој. „Едноставно не знам дали сме навистина подготвени дури и само да разговараме за тоа“. (Си-Ен-Ен)