ВЕЧЕРНИТЕ АВАНТУРИ НЕМААТ ЕФЕКТ: Ако го изморите темпераментното дете, тоа нема полесно да заспие

Значи ли дека темпераментните деца имаат вишок енергија, па треба пред спиење да се изморат? Очигледно не.

Растењето темпераментни деца не е едноставно, а најтешкиот дел е дефинитивно заспивањето. Многумина тврдат дека единствениот начин да го натераат детето да заспие е да го уморат толку многу да самото се сруши во кревет од замор. Но, што велат истражувањата?

Најновите студии покажаа дека некои тактики што ги користат родителите, како на пример дека детето треба да биде добро уморно пред спиење, не се ефективни кај темпераментните деца.

Најновите студии покажале дека некои тактики што ги користат родителите, како на пример оние дека детето треба добро да се измори пред спиење, не се ефикасни кај темпераментните деца.

Стручњаците направиле детална анализа на 841 родител од 14 земји, а сите имале деца на возраст од 17 до 40 месеци. Во анкета родителите запишувале каков е темпераментот на нивните малечки и кои техники ги користат за да го поттикнат детето на спиење.

Во студијата докажале дека активностите како пешачење, возење или играње со детето не делуваат смирувачки, туку, напротив, го стимулираат телото и мозокот на детето. Од друга страна, пасивните начини на игра му помагаат на детето да заспие, како што се гушкање, пеење и читање.

Имено, смирувачките активности го подготвуваат детето на спиење бидејќи неговиот нервен систем се опушта, а ако тие се дел од вечерната рутина од почеток, сигурно ќе го донесат посакуваниот резултат – вашето дете да потоне во длабок и окрепувачки сон.