ВЕЧНА ДИЛЕМА: Во кое време треба да си легнуваат децата и колку треба да спијат во зависност од возраста

Колку точно сон им треба на децата и кога треба да одат на спиење? Има неколку одговори на ова прашање, а многу родители имаат поинаков пристап.

Времето на легнување за спиење може да биде предизвик за родителите, но добриот сон е неопходен за секое дете. Но, колку точно сон им треба на децата и кога треба да одат на спиење? Има неколку одговори на ова прашање, а многу родители имаат поинаков пристап.

Меѓутоа, постои консензус дека редовна рутина за спиење треба да се воспостави додека бебињата наполнат четири месеци. Советниците за спиење, кои стојат зад страната thesleepisters.co.uk, ги посочуваат своите насоки.

Новороденчиња (до три месеци): На бебињата не им треба време за спиење; тие обично спијат кратко време, околу два часа во текот на денот и ноќта.

1 – 4 месеци: 20 – 23 (бидејќи бебињата се хранат редовно, ова е препорачаното време за спиење).

4 – 8 месеци: 17:30 – 19:30 (заедно со редовните дремки, раното легнување може да им помогне на бебињата да се наспијат).

8 – 10 месеци: 17:30 – 19 часот (препорачливо е легнувањето во кревет да не биде подоцна од 3,5 часа по втората дремка).

10 – 15 месеци: 18 – 19:30 часот (со оглед на се пократкото времетраење на дремките, важно е децата да легнуваат порано).

15 месеци – 3 години: 18 – 19:30 (кога децата престануваат да имаат дремки, времето за спиење треба да се помести порано).

3 – 6 години: 18 – 20 (децата повеќе не спијат преку ден, па затоа им е потребен дополнителен час сон)

7 – 12 години: 19:30 – 21:00 часот (сега кога детето е на училиште, спиењето е уште поважно).

Тинејџери: 21+ (кај тинејџерите ситуацијата е поинаква, се препорачува да се одземе времето на будење од потребниот број часови сон за нивната возраст).

Колку сон им треба на децата?

Ова е уште едно често поставувано прашање. Клиниката Кливленд Хит го предлага следниов распоред на сон:

  • Новороденчиња (до три месеци): 14 до 17 часа
  • Бебиња (четири до 11 месеци): 12 до 15 часа
  • Мали деца (една до две години): од 11 до 14 часа
  • Деца од предучилишна возраст (три до пет): од 10 до 13 часа
  • Ученици (6 до 13): 9 до 11 часа
  • Тинејџери (14 до 17): 8 до 10 часа.

Зошто на децата им треба многу сон?

Според Sleep Foundation, спиењето игра клучна улога во развојот на младите умови. Исто така, има директно влијание врз среќата, а истражувањата покажуваат дека спиењето влијае на будноста, вниманието, когнитивните способности, расположението, усвојувањето на вокабуларот и учењето и меморијата. Дремките се неопходни за развој на меморијата, вниманието и моторичките вештини кај децата. Сонот исто така има важен ефект врз растот, особено кај раните доенчиња.