ВО ВРЕМЕ НА ЕКСТРЕМНИ ГОРЕШТИНИ: Конкретни мерки на претпазливост од топлотен удар за бебиња и мали деца

Бебињата и малите деца треба внимателно да се набљудуваат за време на топлото време. Тие можат брзо да ги изгубат телесните течности преку потење, што може да доведе до дехидрација. Мора да пијат течности редовно, да носат лесна облека и да се држат на ладно

За време на топлото време, на доените бебиња може да им требаат дополнителни подои

Секој може да страда од топлотна болест, но најзагрозени се:

  • бебињата и малите деца,
  • бремените жени и доилките,
  • луѓе кои се физички болни, особено со срцеви заболувања, висок крвен притисок или белодробни заболувања,
  • луѓе кои земаат лекови за ментална болест,
  • лица постари од 65 години.

НА ШТО ДА ВНИМАВАТЕ

Бебињата и малите деца треба внимателно да се набљудуваат за време на топлото време. Тие можат брзо да ги изгубат телесните течности преку потење, што може да доведе до дехидрација. Мора да пијат течности редовно, да носат лесна облека и да се држат на ладно.

Избегнувајте да го носите вашето бебе или мало дете надвор на екстремни температури. Ако мора да патувате, бидете внимателни во автомобилот за време на топлото време

Бебињата и малите деца можеби нема да покажат рани знаци и симптоми на топлотен удар. Тие само може да изгледаат лошо или да бидат пораздразливи од вообичаено. Бебињата може да изгледаат летаргично, да имаат сува кожа и да одбиваат да пијат течности или да имаат помалку влажни пелени од вообичаеното. Мекото место на врвот на главата на бебето (фонтанела) исто така може да биде повдлабнато од вообичаеното.

ЧЕКОРИ ЗА ЗАШТИТА НА БЕБИЊАТА ЗА ВРЕМЕ НА ЕКСТРЕМНА ТОПЛИНА

За време на топлото време, на доените бебиња може да им требаат дополнителни подои. Ако доите, нема потреба да му давате на вашето бебе дополнителна вода за време на топлотниот бран бидејќи мајчиното млеко му дава на вашето бебе сè што му треба. Сепак, треба да бидете сигурни дека вие пиете многу течности.

Не ги оставајте бебињата да спијат во количка на топло време – количките може да бидат топли и без воздух. Проверете дали воздухот може да циркулира околу вашето бебе – на пример:

  • отстранете ја целата обвивка околу креветчето,
  • покријте ги душеците и водоотпорните чаршафи со дебели слоеви памучни чаршафи за да ја апсорбираат потта и да спречат осип од топлина,
  • избегнувајте да користите перници или душеци во кои тоне вашето бебе,
  • ставете го бебето во креветче само во пелени.

За време на топлото време, на доените бебиња може да им требаат дополнителни подои. Ако доите, нема потреба да му давате на вашето бебе дополнителна вода за време на топлотниот бран бидејќи мајчиното млеко му дава на вашето бебе сè што му треба. Сепак, треба да бидете сигурни дека вие пиете многу течности

Избегнувајте да го носите вашето бебе или мало дете надвор на екстремни температури. Ако мора да патувате, бидете внимателни во автомобилот за време на топлото време.

Никогаш не го покривајте бебешкото седиште во автомобилот со чаршаф или пешкир за да го заштитите од сонце бидејќи тоа ќе го ограничи движењето на воздухот околу бебето и ќе направи да му биде потопло.

На прозорците користете завеси за сонце.

Никогаш не оставајте бебиња или мали деца сами во автомобил, без оглед на временските услови (дури и при благи временски услови, автомобилите брзо стануваат премногу жешки за малите деца).

Обидете се да патувате во најладниот дел од денот.

Ако користите вентилатор, не насочувајте го кон детето, туку користете го за да го циркулира воздухот. Доколку имате клима уред, внимавајте просторијата да не се олади премногу (околу 24 до 26 степени Целзиусови е доволно ниско).

Ако немате вентилатор или клима уред, можете да го покриете телото на бебето или малото дете со ладна влажна крпа. Може да поставите и влажни крпи или чаршафи околу количката или креветчето за да го ладите воздухот околу нив. Редовно проверувајте го вашето бебе за да бидете сигурни дека не му е претопло.

НА БОЛНИТЕ БЕБИЊА И ДЕЦА ИМ Е ПОТРЕБНА ПОСЕБНА ГРИЖА ВО ТОПЛО ВРЕМЕ

Дури и со помали болести, како што се настинки или гастроентеритис, на бебињата и малите деца им е потребна посебна грижа при топло време. Овие болести често сами по себе доведуваат до благо зголемување на температурата, но во топло време тоа може да доведе до дехидрација.

Бебињата и малите деца можеби нема да покажат рани знаци и симптоми на топлотен удар. Тие само може да изгледаат лошо или да бидат пораздразливи од вообичаено. Бебињата може да изгледаат летаргично, да имаат сува кожа и да одбиваат да пијат течности или да имаат помалку влажни пелени од вообичаеното. Мекото место на врвот на главата на бебето (фонтанела) исто така може да биде повдлабнато од вообичаеното

Честото доење и дополнителни пијалаци се важни ако вашето бебе е болно. За да го изладите жешкото тело на вашето бебе или дете, обидете се со чести млаки купки, но НИКОГАШ ладни. Побарајте помош ако нема подобрување или ако сте загрижени.

КАКО ДА ОСТАНЕТЕ БЕЗБЕДНИ ЗА ВРЕМЕ НА ЕКСТРЕМНИТЕ ГОРЕШТИНИ

Пијте многу вода, дури и ако не чувствувате жед (ако вашиот лекар вообичаено ви ги ограничува течностите, проверете колку да пиете за време на топло време). Јадете помали оброци почесто и јадете ладни оброци како салати. Проверете дали храната што треба да се чува во фрижидер е правилно складирана.

Разладувајте се со користење влажни крпи на рацете или вратот, ставајќи ги стапалата во ладна вода и туширање со ладна вода (не смрзнувачка). Блокирајте го сонцето во текот на денот со затворање на завесите и ролетните. Отворете ги прозорците кога дува студен ветер. Избегнувајте напорни активности како спорт, реновирање на домот и градинарство.

Останете подалеку од сонцето во најтоплиот дел од денот. Ако морате да излезете, останете под сенка и земете многу вода со вас. Носете капа и светла, широка облека. Поминувајте што е можно повеќе време во ладни или климатизирани згради (на пример, трговски центри, библиотеки, кина).