Водич за развивање самостојност кај децата – од 10 до 14 години

Пред бунтовничкиот период, тие ќе сакаат правила и одговорности, и тоа е совршен период да создадете автономија во својот живот.

За децата да пораснат во способни возрасни лица, потребена им е една доза на стрес во животот. Ако се способни да се изборат со помала количина на конфликт кога се млади, ќе им биде многу полесно да се соочат со проблеми кога ќе пораснат. Работата е во тоа што децата се поспособни отколку што мислиме и навистина сакаат д почувствуваат дека им веруваме.

Од 10 до 12 години

Пред бунтовничкиот период, тие ќе сакаат правила и одговорности, и тоа е совршен период да создадете автономија во својот живот.
  • Кога сте во продавница, дајте му на детето одреден буџет за храна. На тој начин ќе научи да прави разлика помеѓу бренодови, а ќе научи да ги распоредува и парите.
  • Средувањето облека нека биде негова обврска.
  • Дозволете му само да отпатува кај баба и дедо, или на друго место,
  • Дајте му пари и дозволете само да избере подарок за роденденот на своето другарче.

Од 12 до 14 години

Ова е период за поттикнување на се поголема одговорност и за изложување на поголем ризик.
  • Обврзете го да се грижи за кучето и да го носи на прошетка, и да чисти снег во тек на зимата.
  • Во зависност од оддалеченоста и довербата која ја имате кон детето, дозволете му да оди во набавка. Ако мислите дека не може само, нека појде со пријателот.
  • Кога сте на одмор, потрудете се детето да го запознаете со разни култури и јазици. Охрабрете го да учи нов јазик и некои зборови, како мола, благодарам, извини. На овој начин ќе има самодоверба кога ќе се најде надвор од комфорната зона.
  • Охрабрете го да прави листи и планови, како секогаш био знаеле каде и кога треба да оди. Немојте да ускокнувате кога ќе заборават домашна, музички инструмент или торба за тренинг, оти на топј начин ќе научи да се носи со последиците.
  • Еднаш неделно може да биде негов ден за подготовка на вечера, и нека бира што ќе зготви и кои намирници ќе ги користи. На крајот од се, треба да ја среди кујната и садовите.