Водич за развивање самостојност кај децата: Што се децата може да прават во зависност од возраста

Доколку ризикуваат и превземаат одговорност од мали нозе, децата подоцна полесно ќе можат да се носат со различни предизвици во животот.

За децата да пораснат во способни возрасни лица, потребена им е една доза на стрес во животот. Ако се способни да се изборат со помала количина на конфликт кога се млади, ќе им биде многу полесно да се соочат со проблеми кога ќе пораснат. Работата е во тоа што децата се поспособни отколку што мислиме и навистина сакаат д почувствуваат дека им веруваме. Колку повеќе учат да бидат корисни, толку ќе имаат поголемо влијание на сопствениот живот. Но, родителите може да ги научат на одговорност и самодоверба уште од мали нозе.

Од 1 до 3 години

Оддолејте на потребата да се однесувате како со бебе. Развојно гледано, самостојноста кај децата се развива рано, давајќи им шанса да прават избори, градејќи им ја саморегулацијата на вештините и изложувајќи ги на некои видови на ризици.

  • Наместо да ги прекорувате секој пат кога ќе ве прекинат во нешто, предложете им да си играат со играчките – научете ги да се смируваат.
  • Давајте им работи во склад со годините, како ставање на валканата облека во корпа и носење на садови во мијалникот.
  • Дозволете им да донесуваат одлуки кои го поттикнуваат развојот на способности, како качување по лулашки.
  • Дозволете им да одлучат кој десерт го сакаат кога нарачувате некаде.
  • Играјте игри кои бараат да мислат независно, како криенка.

Во следното продолжение: Самостојност од 3 до 5 години