Здравите деца не треба да избегнуваат храна што содржи глутен

Иако полиците на супермаркетите се полни со безглутенски производи, децата би требало да ги консумираат само ако патат од интолеранција на глутен.

Целијакија е хронична болест која се карактеризира со интолеранција на глутен, составен дел  од голем број намирници кои се користат во секојдневната исхрна. Тоа е хронично воспалителна болест на цревата, која често се јавува кај најмладите.

Кај ваквата дијагноза воведувањето на безглутенска исхрана е неопходна, но кај здравите деца не треба да се избегнува глутенот, за да не дојде до недостаток на останатите нутриенти важни за нормалниот раст и развој на децата, порачува Здружението на германските педијатри.

Храната без глутен често содржи повеќе маснотии, шеќери и соли, а помалку витамин Б, железо и фолна киселина, како и други важни нутриенти. Поради ова, исхраната на децата кои не патат од целијакија, базирана само на такви производи може да резултира со нуспојави, како дебелина.

Осум витамини од групата Б му овозможуваат на телото да добие енергија од храната која ја внесуваме во организмот, и да го поттикнат да произведува црвени крвни зрнца кои го разнесуваат кислородот низ телото. Фолната киселина е особено важна кај бремените жени, бидејќи спречува раѓање на децата со дефектни гени.

Влакната и житарките се важни бидејќи го контролираат нивото на шеќер во крвта, помагаат да се чувствувате сити после јадење и ја регулираат работата на цревата. Сите оние кои консумираат безглутенски производи без оправдани причини, притоа консумираат и помалку влакна важни за варењето на храната, предупредуваат германските педијатри и истакнуваат дека исфрлањето на глутенот од исхраната на децата кои немаат симптоми на целијакија, не мора да имаат позитивни влијанија.

Педијатрите потсетуваат дека глутенот  е мешавина на два вида протеини – глутенин и проламин, и дека најчесто се наоѓаат во житарките како пченица, ‘рж и јачмен, но има многу храна за која не знаеме дека содржи глутен, како зачините за салати, крем супите, соја сосовите.