Знаете ли кој е најдобар дел од денот за забременување?

Нова студија која ја спровеле научници од универзитетската болница во Цирих тврдат дека постои “најдобар период од денот“ за успешно зачнување.

Научниците утврдиле дека квалитетот на машката сперма зависи од кружните ритми не само во секој одделен ден, туку и во текот на годината. Така, квалитетот (големината и подвижноста) на семената течност е најголема наутро и во пролет, што секако вреди да се искористи за подобрување на природната плодност.

Ако се обидувате да забремените, обидете се однос да имате пред 7.30 часот наутро, кога, според научниците, е оптимално време. Истражувачите исто така велат дека најплодни месеци за мажите се март, април и мај, а жешките летни месеци се најмалку плодни.
Квалитетот на семената течност е најголема наутро и во пролет, што секако вреди да се искористи за подобрување на природната плодност.

Како научниците го сфатиле сето ова? Тие ги испитувале сперматозоидите, подвижноста, големината, формата и концентрацијата на семената течност кај 7.068 примероци на сперма од мажи на возраст од 25 до 40 години. Се покажало дека наутро, штом се разбудат мажите, се најдобро и најквалитетно им функционира.