Зошто се јавува недостаток на воздух во бременоста?

Зголеменото производство на прогестерон, кој го забрзува дишењето, матката која ја притиска дијафрагмата и белите дробови, повремено предизвикуваат недостаток на воздух.

Две третини од сите бремени жени, повремено чувствуваат недостаток на воздух. Ова го предизвикува зголеменото лачење на хормонот – прогестерон, кој го забрзува дишењето и во последното тромесечие, матката која притиска на дијафрагмата и на белите дробови. Дишењето кај бремената жена се нормализира кога детето ќе се спушти во карлицата во последните недели.

ШТО ДА НАПРАВИТЕ?

  1. Опуштете се и обидете се да избегнувате стрес. Не паничете ако останете без вооздух, тоа може само да ја влоши оваа тегоба.
  2. Немој да бидете подгрбавени. Стоењето нека ви биде исправено и обезбедете доволно простор за ширење на вашиот граден кош.
  3. Ако почнете да кашлате, да чувствувате болка во градите или ви посинат прстите или устата, проверете ја појавата кај лекар што е можно побрзо.