ЗОШТО ВАШЕТО БЕБЕ ПЛАЧЕ И КАКО ДА ГО СМИРИТЕ: Колку и да се чувствувате фрустрирани, никогаш не смеете да го тресете бебето!

Количината на плач кај бебињата има тенденција да достигне максимум кога се на возраст од околу 4 до 8 недели, а потоа постепено се намалува

Може да има периоди од денот кога вашето бебе има тенденција да плаче многу и не може да се утеши. Најчесто тоа се раните вечерни часови

Сите бебиња плачат, некои повеќе од другите. Плачењето е начин на вашето бебе да ви каже дека му треба утеха и грижа. Понекогаш е лесно да дознаете што сакаат, а понекогаш не е.

Ако вашето бебе постојано плаче и не можете да го утешите или да му го одвлечете вниманието, или плачот не звучи како неговиот вообичаен плач, тоа може да биде знак за болест

Најчестите причини за плачење се:

 • глад,
 • валкана или влажна пелена,
 • замор,
 • сака гушкање,
 • грчеви,
 • премногу му е топло или ладно,
 • досада,
 • прекумерна стимулација.

Може да има периоди од денот кога вашето бебе има тенденција да плаче многу и не може да се утеши. Најчесто тоа се раните вечерни часови.

Ова може да биде тешко за вас, бидејќи често тоа е моментот кога сте најмногу уморни и најмалку способни да се справите.

Количината на плач кај бебињата има тенденција да достигне максимум кога се на возраст од околу 4 до 8 недели, а потоа постепено се намалува.

КАКО ДА СМИРИТЕ БЕБЕ ШТО ПЛАЧЕ?

Обидете се со некои од следниве начини да го утешите вашето бебе. Некои може да делуваат подобро од другите:

 • Ако доите, оставете го вашето бебе да цица.
 • Нежен шум во позадина може да помогне да го одвлече вниманието на вашето бебе.
 • Некои постари бебиња сакаат да користат некоја ткаенина или ќебенце како утеха.
 • Држете го вашето бебе или ставете го во слинг марама за да биде блиску до вас. Движете се нежно, нишајте се и танцувајте, разговарајте со него и пејте.
 • Лулајте го бебето назад и напред во количката или излезете на прошетка или возење. Но, ограничете колку долго вашето бебе спие во автомобилско седиште – најмногу до 30 минути за новороденчиња и до 2 часа за бебиња. Дури и да се разбудат повторно кога ќе застанете, барем сте имале мала пауза.

Колку и да се чувствувате фрустрирани, никогаш не смеете да го тресете вашето бебе. Тресењето насилно им ја движи главата на бебињата и може да предизвика оштетување на мозокот

 • Најдете им нешто да слушаат или да гледаат. Ова може да биде музика на радио, ЦД или мобилен над креветот.
 • Обидете се да го галите бебето по грбот цврсто и ритмички, држејќи го спротивно од себе или легнете го со лицето надолу во скутот.
 • Соблечете го вашето бебе и масирајте го нежно и цврсто. Избегнувајте да користите какви било масла или лосиони додека вашето бебе не наполни еден месец. Зборувајте смирувачки додека го правите тоа и одржувајте ја просторијата доволно топла. Некои здравствени центри и клиники одржуваат курсеви за масажа на бебиња. За информации, прашајте ја вашата патронажна сестра.
 • Обидете се со топла бања. Ова смирува некои бебиња веднаш, но ги тера другите да плачат уште повеќе.
 • Понекогаш премногу нишање и пеење може да го одржуваат вашето бебе будно. Можеби ќе ви помогне да го легнете откако ќе го нахраните.
 • Прашајте ја вашата патронажна сестра за совет.

ПЛАЧЕЊЕ ЗА ВРЕМЕ НА ДОЕЊЕТО

Некои бебиња плачат и изгледаат вознемирено околу времето за хранење. Ако доите, може да откриете дека подобрувањето на положбата на вашето бебе помага да се смири.

Можете да посетите група за доење и да побарате помош. Исто така, можете да побарате совет од вашата патронажна сестра.

Верувајте им на вашите инстинкти. Вие најдобро знаете што е поразлично или загрижувачко однесување кај вашето бебе

Плачењето за време на доењето понекогаш може да биде симптом на рефлукс, честа состојба кога бебињата го враќаат млекото по хранењето. Разговарајте со вашиот лекар за повеќе информации и совети.

АКО ВАШЕТО БЕБЕ ПОСТОЈАНО ПЛАЧЕ

Постојат неколку причини поради кои бебето прекумерно плаче. Може да биде исцрпувачки ако сте пробале сè и се чини дека ништо не го утешува вашето бебе.

Колики

Прекумерното плачење може да биде знак дека вашето бебе има колики (стомачни грчеви). Сите се согласуваат дека коликите постојат, но никој не знае што ги предизвикува.

Некои лекари мислат дека тоа се еден вид грчеви во стомакот. Плачот звучи мизерно и вознемирувачки, и престанува на момент или два, па повторно започнува, што сугерира дека може да биде предизвикано од бранови на стомачна болка.

Плачењето може да трае неколку часа. Може да има малку што можете да направите освен да се обидете да го утешите вашето бебе и да чекате да помине плачот.

Плачење и болест

Ако вашето бебе постојано плаче и не можете да го утешите или да му го одвлечете вниманието, или плачот не звучи како неговиот вообичаен плач, тоа може да биде знак за болест.

Или можеби се болни ако плачат и имаат други симптоми, како што е висока температура. Ако е така, контактирајте го вашиот лекар.

Јавете се на брза помош ако вашето бебе:

 • има напад или конвулзија,
 • има сина, сива или многу бледа кожа,
 • не реагира или не се буди толку лесно како и обично,
 • дише брзо или испушта звуци додека дише, или се чини дека напорно работи за да дише, вовлекувајќи го стомакот под ребрата,
 • многу е болно (повраќа во млазови),
 • има висока температура, но рацете и нозете му се ладни,
 • има виолетово-црвен осип каде било по телото – ова може да биде знак за менингитис.

Верувајте им на вашите инстинкти. Вие најдобро знаете што е поразлично или загрижувачко однесување кај вашето бебе.

Никогаш не тресете го вашето бебе!

Колку и да се чувствувате фрустрирани, никогаш не смеете да го тресете вашето бебе. Тресењето насилно им ја движи главата и може да предизвика оштетување на мозокот.  (NHS)