10 РАБОТИ ЗА ДОЕЊЕТО КОИ МОРА ДА ГИ ЗНАЕТЕ: Мајчиното млеко не е секогаш бело, а има и различен вкус и мирис

За доењето многу се зборува, а педијатрите велат дека мајчиното млеко е магична напивка за секое бебе. Овие се неколку интересни работи поврзани со доењето.

Доењето е неверојатна работа гледано од сите перспективи. Од нераскинливата врска што се создава со мајката веќе во првите часови по раѓањето, па се до придобивките што ги има за бебешкото здравје – мајчиното млеко со право се нарекува течно злато.

Мајчиното млеко содржи живи клетки, вклучувајќи и матични клетки, кои подоцна се претворат во други, како клетки на мозокот, срцето, бубрезите, коските. Мајчиното млеко содржи антитела и живи бели крвни зрнца кои му помагат на бебето да се бори против инфекции. Кога вие или бебето се борите со инфекции, нивниот број во млекото се зголемува.

  1. Колострумот (првото млеко) содржи некои посебни протеини кои го штитат бебето од бактерии во цревата уште од самиот почеток.
  2. За време на доењето се лачат пролактин и окситоцин, хормони кои помагаат да се поврзете со бебето и го намалуваат стресот и анксиозноста.
  3. Вкусот и мирисот на млекото се менуваат во зависност од храната што ја јадете. Ако јадете разновидна храна, тогаш ниту детето подоцна нема да биде пребирливо.
  4. Кога бебето почнува да јаде цврста храна, може да користите мајчино млеко во рецептите.
  5. Мајчиното млеко не е секогаш бело. Може нијанса да влече накај сино, зелено, жолти, розово, во зависност од вашата исхрана. Не грижете се, сосема е во ред.
  6. Количината мајчино млеко што ја создавате не зависи од големината на вашите гради. Мајките со мали гради може да имаат многу голема количина на млеко.
  7. Вашето млеко константно се менува во зависност од потребите на бебето. Од месец во месец, дури и од ден во ден. Некогаш се менува и од подој во подој.
  8. Мајките кои дојат имаат намален ризик од развој на рак на дојка, рак на јајчници, срцеви болести, дијабетес и постпородилна депресија. Колку подолго доите, толку сте позаштитени.
  9. Доењето го намалува ризикот од развој на многу болести кај детето, како инфекции на ушите, респираторни инфекции, гастроентеритис и некротичен ентероколитис.
  10. Мајките на предвремено родените бебиња во млекото имаат повеќе протеини, масти и други минерали за коските и развој на мозокот, но и заштита од разни болести.