5 НАЧИНИ КАКО ДА ГО ПОТТИКНЕТЕ ДЕТЕТО ДА ВИ ГИ ОТКРИЕ СВОИТЕ ТАЈНИ: Ова е првиот чекор што родителите треба да го преземат

Не знаат сите деца да ги споделат своите емоции и искуства, но важно е родителите да знаат што им се случува за да им помогнат, да им објаснат се што ги мачи или загрижува итн.

Добрата вест е дека постојат едноставни начини што ќе им помогнат на родителите да разговараат со своите малечки и да дознаат за што мисли и загрижува нивното дете на разигран начин.

1. Изградете доверба

Бидете отворени, секогаш поддржувајте го вашето дете да се чувствува удобно да разговара на која било тема. Обидете се да создадете неосудувачка или критичка атмосфера за да чувствува дека може да зборува за своите мисли и чувства без страв.

2. Научете како да поставувате отворени прашања

Наместо директно да го прашувате вашето дете за одредена ситуација или проблем, поставете отворени прашања што му овозможуваат слободно да ги изрази своите мисли и чувства. На пример, наместо да кажете: „Што се случи на училиште?“, прашајте: „Како беше денот на училиште? Што ти се допадна или не?

3. Постепено навлегувајте подлабоко во разговорот

Започнете со површни теми и постепено преминете на повеќе лични и важни прашања. Ова ќе му помогне на вашето дете да се чувствува удобно и подготвено да зборува за потешки работи.

4. Активно слушајте

Посветете му на вашето дете целосно внимание додека зборува. Покажете дека сте заинтересирани за неговите мисли и чувства поставувајќи „појаснувачки“ прашања и со  повторување на она што тоа го кажува за да покажете дека слушате и разбирате.

5. Креативен метод

На некои деца им е тешко да зборуваат за своите чувства и мисли. Во такви случаи, можете да побарате од него да ја нацрта ситуацијата, да ја одглуми, па дури и да напише писмо до себе. Можете да го користите и методот на нецелосни прашања, во форма на игра. Почнувате реченица и детето брзо ја завршува. Потоа можете да продолжите да му поставувате прашања на детето.