Алармантни бројки: Аутизмот кај децата и тинејџерите во САД се зголемил за 50% за три години: ЕДНО ОД 30 ДЕЦА ДИЈАГНОСТИЦИРАНО СО АУТИЗАМ

Истражувачите забележуваат дека САД и Европа генерално имаат повисоки стапки на аутизам од остатокот од светот, најверојатно поради подобриот скрининг и дијагноза

Иако истражувачкиот тим не ја наведе точната причина за скокот, многу експерти шпекулираат дека зголемувањето е поврзано со тоа што родителите подобро ги разбираат раните знаци дека нивното дете има аутизам и поголем надзор за состојбата
 • Околу едно од секои 30 деца и адолесценти во Америка имаат аутизам, открива новото истражување
 • Стапките на аутизам во Америка скокнаа за 50% од 2017 до 2020 година, по големиот пад од 2016 до 2017 година
 • САД и Европа често имаат повисоки стапки на аутизам од другите нации поради подобриот надзор на состојбата
 • Момчињата имаат многу поголема веројатност да бидат дијагностицирани со аутизам отколку девојчињата, а децата кои се сиромашни или црни се исто така изложени на поголем ризик

Бројот на деца во Соединетите држави на кои им е дијагностициран аутизам е зголемен во последниве години, открива новото истражување.

Истражувачите на Guangdong Pharmaceutical University, во Кина, открија дека 3,49 отсто од децата и адолесцентите во САД – или околу едно на секои 30 – имале аутизам во 2020 година.

Ова е остар пораст од 52 проценти од 2,29 % од младите во Америка кои ја имале оваа состојба во 2017 година.

Иако зголемените стапки на аутизам може да бидат алармантни, некои експерти ги сметаат за позитивен знак – верувајќи дека бројот на луѓе кои ја доживуваат оваа состојба не е зголемен, туку напротив, е знак за подобар надзор

Иако истражувачкиот тим не ја наведе точната причина за скокот, многу експерти шпекулираат дека зголемувањето е поврзано со тоа што родителите подобро ги разбираат раните знаци дека нивното дете има аутизам и поголем надзор за состојбата.

Истражувачите, кои ги објавија своите наоди во „JAMA Pediatrics“, собраа податоци од годишното National Health Interview Survey (NHIS).

Истражувањето, кое го спроведува Американскиот центар за контрола и превенција на болести, спроведува интервјуа во домаќинствата и таргетирани скрининзи за да дознае повеќе за здравјето на едно просечно домаќинство.

Во 2014 година, NHIS откри дека 2,24 отсто од децата и адолесцентите во Америка имале аутизам. Бројката постепено растеше, достигнувајќи 2,76 отсто во 2016 година. Во 2017 година падна на 2,44 отсто. Потоа постојано растеше во текот на следните три години, сè до најновите податоци на NHIS од 2020 година, кои откриваат дека 3,49 отсто од младите во Америка имаат аутизам.

Експертите предупредуваат дека повозрасните родители, изложеноста на загадување додека се во утробата, па дури и мајката која е обезна за време на бременоста може да биде поврзано со зголемена веројатност за развој на аутизам

Истражувачите забележуваат дека САД и Европа генерално имаат повисоки стапки на аутизам од остатокот од светот, најверојатно поради подобриот скрининг и дијагноза.

Речиси пет проценти од младите момчиња имале аутизам, во споредба со нешто помалку од два проценти од девојчињата.

Децата кои се црни, потекнуваат од семејство во сиромаштија или имаат пообразовано семејство, имаат наголем ризик да бидат дијагностицирани со аутизам. Причините за овие разлики не се утврдени, но експертите одамна знаат дека особено момчињата имаат поголема веројатност да добијат дијагноза на аутизам.

Иако зголемените стапки на аутизам може да бидат алармантни, некои експерти ги сметаат за позитивен знак – верувајќи дека бројот на луѓе кои ја доживуваат оваа состојба не е зголемен, туку напротив, е знак за подобар надзор.

Во 2006 година, Американската академија за педијатрија препорача сите деца меѓу 18 месеци и две години да бидат прегледани за аутизам. Како што се зголемуваше обемот на скрининг и дијагностичко тестирање, така се зголемуваше и бројот на откриени случаи.

 • Просечен родител сега е посвесен за вообичаените рани знаци на аутизам отколку во претходните години и може да препознае работи како што е неможност да се одржи контакт со очите, лоши комуникациски вештини и неможност за работа надвор од структурата како знаци

Некои експерти предупредуваат дека има некои негативни ефекти што ги трпат децата во утробата што ги става на поголем ризик.

Експертите предупредуваат дека повозрасните родители, изложеноста на загадување додека се во утробата, па дури и мајката која е обезна за време на бременоста може да биде поврзано со зголемена веројатност за развој на аутизам. (Дејли мејл)

Знаци и симптоми на аутизам

Според Американскиот центар за контрола и превенција на болести, луѓето со аутизам имаат проблеми со социјалните, емоционалните и комуникациските вештини кои обично се развиваат пред тригодишна возраст и траат во текот на животот на една личност.

Специфичните знаци на аутизам вклучуваат:

 • Реакциите на мирис, вкус, изглед, чувство или звук се невообичаени;
 • Потешкотии да се прилагодат на промените во рутината;
 • Неможност да го повторат она што им е кажано;
 • Потешкотии да ги изразат желбите користејќи зборови или движења;
 • Неможност да разговараат за сопствените или туѓите чувства;
 • Потешкотии со акти на наклонетост како гушкање;
 • Претпочитаат да бидат сами и избегнуваат контакт со очите;
 • Потешкотии во врска со други луѓе;
 • Неможност да покажат кон предмети или да гледаат предмети кога другите покажуваат кон нив.