БРЕМЕНОСТ: Како да ја одржите концентрацијата и да ја победите расеаноста

Во бременоста, поголем процент од жените имаат потешкотии со помнењето, што е причина зошто често им се случува нешто губат, потврдуваат стручњаците.

Секоја жена која била бремена, искусила појава на лошо помнење и губење на нешта, а научниците велат дека тоа е сосема нормална појава за подоцната бременост. Истражување потврдило и открило дека жените во последните шест месеци на бременоста и во првите три по породувањето, имаат проблеми со просторното помнење, односно често не можат да се сетат каде оставиле одредени работи.

Потешкотиите, велат научниците, се појавуваат поради хормоните кои влијаат на мозокот.

“Заборавеноста и недоволното  внимание се честа појава кај трудниците. Открвиме дека зголемените количини на хормони за време на бременоста влијаат на мозокот, па се јавува заборавеност и слаба концентрација“, вели Дијана Ферар од Универзитетот Брадфорд во Велика Британија.

Хормоните најмногу влијаат на делот на мозокот задолжен за просторно помнење кој помага луѓето да се присетат каде ги оставиле работите, но и по кој пат треба да одат за да стигнат до одредената цел. Но, станува збор за краткотрајна појава која исчезнува три месеци по породувањето.