COVID-19: Како изгледа учеството во клиничко испитување на вакцина? Исповед на новинарката на АФП која прими две дози од вакцината

Дописничката на АФП во Мајами, Леја Макор учествуваше во истражувањето на американската компанија „Модерна“, која неодамна објави дека нејзината експериментална вакцина против коронавирус е успешна 95 проценти

Волонтерите се клучен сегмент во испитувањето на вакцината
Идејата да преземам нешто што ќе помогне да се стави под контрола оваа смртоносна медицинска опасност ми нудеше некаков внатрешен мир. Пријателите и семејството ми помогнаа да ја прифатам претпоставката дека какви било несакани ефекти од истражувањето не можат да бидат полоши од тоа да добијам COVID-19

♦♦♦♦♦♦♦

Клучен сегмент во напорите на „Фајзер“, „Модерна“ и други фармацевтски компании да создадат вакцина против коронавирус е пронаоѓањето на илјадници волонтери кои сакаат да учествуваат во клинички испитувања.

Дописникот на АФП во Мајами, Леја Макор учествуваше во истражувањето на американска компанија „Модерна“, која неодамна објави дека нејзината експериментална вакцина е успешна 95 проценти.

Зошто Макор, која страда од астма, одбрала да биде една од 30.000 доброволци на „Модерна“? Таа се пријавила само неколку недели откако нејзиниот татко починал од коронавирус.

Ова е нејзината приказна.

Триесет илјади учесници се поделени во две групи, едната прима вакцина, другата плацебо

Тешка одлука

Три недели пред „Фајзер“ и „Модерна“ да започнат клинички испитувања, кон крајот на јули, почина татко ми. Умре сам, како и многу други во оваа криза.

Додека моето семејство минуваше низ траума и се збогуваше со него како што најдобро знае, се соочив со друга мрачна и опасна реалност – Мајами стана жариште на пандемијата, а мојата работа беше да известувам за тоа. Но, мојот живот се промени неповратно. Го изгубив татко ми и имам астма, која може да доведе до сериозни компликации ако се заразам.

Втората доза пристигна во средината на септември. Болеше многу повеќе и ме болеше извесно  време. На местото на убодот се појави груб црвен оток. Но, јас сè уште не знам дали тоа беше вакцина или плацебо. Треба да почекам „Модерна“ да ми го каже тоа еден ден

Идејата да преземам нешто што ќе помогне да се стави под контрола оваа смртоносна медицинска опасност ми нудеше некаков внатрешен мир. Разговарав за тоа со пријателите и семејството. Тие ми помогнаа да ја прифатам претпоставката дека какви било несакани ефекти од истражувањето не можат да бидат полоши од тоа да добијам COVID-19.

Одлучив. Два дена откако напишав репортажа за почетокот на третата фаза на тестирање во Флорида, повторно тропнав на вратата од лабораторијата. Овој пат како потенцијален учесник. Лабораторијата во предградието на Мајами работеше наизменично за „Фајзер“ и „Модерна“, еден ден за едната, друг ден за другата компанија.

Добив термин за средината на август. Беше вторник – денот на „Модерна“.

Сестрата ми зеде шест или осум ампули крв, се изгубив во броењето. Ми даде тест за бременост и истакна дека е важно да се користи контрацепција за време на траењето на испитувањето, бидејќи не е познат ефектот на можните несакани ефекти врз фетусот

Вакцина или плацебо

Вработените во лабораторијата ми ја објаснија постапката. Добив и документ на 22 страници со сите детали. Испитувањето се состои од две дози. Волонтерите беа платени 2.400 долари за двегодишно истражување. Бевме предупредени за можни несакани ефекти, од болка на местото на инјектирање до треска и треперење.

Триесет илјади учесници се поделени во две групи, едната прима вакцина, другата плацебо. „Дури и ние не знаеме што е што“, ми рече сестрата кога ја прашав во која група сум. Тоа го знае само „Модерна“. „Ќе ме изеде тоа што не знам“, и реков.

Сестрата ме погледна додека ми го мереше крвниот притисок и сериозно рече: „Плацебо е исто толку важно како и вакцината. За тестирање е потребна контролна група. Вие му помагате на човештвото на двата начина“.

Се чувствував виновно што опсесивно се грижев за сопствената состојба наместо да се фокусирам на повисока цел – победа над пандемијата, па престанав да поставувам прашања.

Со текот на времето, сфатив дека учеството во испитувањето беше начин да ја „обработам“ тагата поради губењето на мојот татко и свртувањето на светот наопаку, раскажа Леја Макор

Приказна за двете дози

Сестрата ми зеде шест или осум ампули крв, се изгубив во броењето. Ми даде тест за бременост и истакна дека е важно да се користи контрацепција за време на траењето на испитувањето, бидејќи не е познат ефектот на можните несакани ефекти врз фетусот.

Потоа дојдоа две лица со вакцината во фрижидер. Или со плацебо.

Тие се смееја кога посакав да го документирам моментот со фотографија. За нив тоа беше обичен работен ден. Убодот од инјекцијата не болеше. Ме одведоа во чекалната каде превентивно останав половина час на набљудување. Една од сестрите носеше капа со логото на Супермен. Ја прашав зошто. „Затоа што сите овде сме суперхерои, девојко“, ми одговори.

Сестрата ме погледна додека ми го мереше крвниот притисок и сериозно рече: „Плацебо е исто толку важно како и вакцината. За тестирање е потребна контролна група. Вие му помагате на човештвото на двата начина“

Добив еден куп сувенири, налепници, маици, маски на кои пишуваше „COVID воини“ или „COVID суперхерои“. Лабораторијата ми инсталираше апликација за да ја набљудувам температурата и да ги пријавам евентуалните симптоми.

Кога стигнав дома, раката малку ме болеше. Се прашував дали тоа е знак дека сум ја добила вакцината? Три дена пребарување на интернет за местото на инјектирање, за болки во мускулите и слични термини, не ме одведоа никаде.

Втората доза пристигна во средината на септември. Болеше многу повеќе и ме болеше извесно  време. На местото на убодот се појави груб црвен оток. Но, јас сè уште не знам дали тоа беше вакцина или плацебо. Треба да почекам „Модерна“ да ми го каже тоа еден ден.

Со текот на времето, сфатив дека учеството во испитувањето беше начин да ја „обработам“ тагата поради губењето на мојот татко и свртувањето на светот наопаку.

Тоа беше мал гест, но единствениот што можеше да ме увери дека го возвраќаме ударот.